Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


16.04.2018. / 10:50h BiH - Davor Gjenero za Vijesti.ba

Ljubić se 'pritajio' u Saboru, Plenković pokazao da ne ovisi o glasovima desne margine

Ljubić se 'pritajio' u Saboru, Plenković pokazao da ne ovisi o glasovima desne margine
Oštro protivljenje Katoličke crkve i brojne političke kontroverze pratile su ratifikovanje Istanbulske konvencije u hrvatskom Saboru. Javnosti je posebno interesantan slučaj Bože Ljubića, koji je u Hrvatskoj glasao protiv usvajanja ovog dokumenta, dok je podržao njegovu ratifikaciju u BiH i to prije pet godina.

Naime, ovaj zastupnik, koji je aktuelni predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH), nije bio prisutan na sjednici Sabora na kojoj se glasalo o Istanbulskoj konvenciji, iako je prethodnih dana uredno sjedio u saborskim klupama. Pet godina ranije, tačnije u novembru 2013. godine, Božo Ljubić je kao zastupnik podržao usvajanje Istanbulske konvencije u Parlamentu BiH.

Podršku Istanbulskoj konvenciji u hrvatskom Saboru uskratio je i Željko Raguž, koji je, poput Ljubića, zastupnik iz dijaspore.

Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Vijesti.ba otkriva da je slučaj glasanja zastupnika Ljubića i Raguža duhovitiji u odnosu na navedeno.

davor-gjenero
Davor Gjenero / Vijesti.ba

"Naime, nije točno da njih dvojice nije bilo u dvorani, kad se glasovalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije, nego su njih dvojica jednostavno propustili to glasovanje, kao i zastupnici 'Živog zida', a samo koju minutu kasnije glasovali protiv inicijative za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici Vlade Martini Dalić", ističe Gjenero.

Podsjeća takođe da su, kad se u BiH glasalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije, HDZ BiH i ostale hrvatske stranke sudjelovale u njenom potvrđivanju.

"Tijekom mandata vlade Zorana Milanovića, jedan od sadašnjih zastupnika koji su glasali protiv ratifikacije, vanjskopolitički tajnik HDZ Miro Kovač, sudjelovao je u tiskovnoj konferenciji na kojoj je HDZ zahtijevao da Sabor ratificira tu konvenciju. Ratifikacija Istanbulske konvencije bila je dio HDZ-ova izbornog programa za ovaj parlamentarni saziv, a i predsjednica Republike se za nju zalagala", navodi Gjenero.

Tek kasnije se u javnosti pojavila priča o "rodnoj ideologiji" i otpor Katoličke crkve tome da Hrvatska usvoji ovaj međunarodni dokument.

"Prva se u neobičnoj situaciji našla parlamentarna zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu, izabrana iz redova 'dijaspore', bivša bosansko-hercegovačka ambasadorica u Rimu Željana Zovko, kad se u EU parlamentu glasovalo o poticanju zemalja članica da ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Ona je bila među onih HDZ-ovim zastupnicima koji su poduprli inicijativu, iako ih je većina bila protiv", navodi Gjenero.

Ovaj politički analitičar iz Hrvatske primjećuje da su se "Ljubić i Raguž odlučili 'pritajiti' u Saboru, da ostanu neprimijećeni, jer njihovo bi glasovanje protiv ratifikacije u Hrvatskoj, nakon potpore u BiH, bilo groteskno, a izbjegli su dati svoj glas za inicijativu hrvatskog premijera, kojoj se desnica i Crkva tako snažno usprotivila".

Otvoreno je pitanje da li se glasanje zastupnika Ljubića može posmatrati u svjetlu pritisaka predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića na premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Međutim, Gjenero u razgovoru za Vijesti.ba kaže da nema govora o tome da bi se oni odlučili na neko "ucjenjivanje" premijera Plenkovića zbog interesa Dragana Čovića.

"Premijer Plenković upravo je na ovom glasanju pokazao da ne ovisi o glasovima desne margine političke arene, pa niti onog njenog dijela koji je formalno unutar HDZ. Time što je bez tih glasova, a uz pomoć opozicije, ostvario dvotrećinsku većinu u parlamentu u korist Istambulske konvencije, Plenković je smanjio troškove svoje vladavine i jasno pokazao zastupnicima desne margine da ne ovisi o njima", pojašnjava Gjenero.

On dodaje da hrvatskog premijera ni na koji način nije potreslo to što je četrnaest zastpnika HDZ-a glasalo protiv izglasavanja Konvencije, što je jedan bio suzdržan, a bosansko-hercegovački dvojac, iako u dvorani, nije "doprinio svoj glas" Konvenciji.

"Da su zastupnici desnog krila HDZ-a itekako svjesni da su izgubili bitku i da im je opala unutarstranačka moć, pokazuje to što su odmah nakon toga svi odreda poduprli potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i nitko od njih nije niti pomislio u tom glasanju ostati suzdržan, a kamo li glasati za njeno nepovjerenje", konstatuje Gjenero.

On napominje da Božo Ljubić i Željko Raguž ne spadaju u isti politički blok.

"Ljubić je mjesto u Saboru dobio kao kompenzaciju za povlačenje s čela HDZ 1990, kojeg je preuzeo Martin Raguž, što je bila inicijativa prethodnog vodstva HDZ-a u Hrvatskoj (Tomislava Karamarka). Karamarko je očekivao da će se sa svog mjesta povući i Čović i tako omogućiti povezivanje dva bosansko-hercegovačka HDZ-a, ali Čović je u svom stilu izigrao dano obećanje i ostao kontrolirati najjaču hrvatsku političku frakciju u BiH", zaključuje Gjenero.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još