Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


15.04.2018. / 10:00h Intervjui - Miloš Šolaja za Vijesti.ba

U Siriji se ispitivala snaga Rusije, SAD i dalje su najmoćnija sila svijeta

U Siriji se ispitivala snaga Rusije, SAD i dalje su najmoćnija sila svijeta
Profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja kaže u razgovoru za Vijesti.ba da, nakon posljednjih događaja u Siriji, sukob Rusije i SAD-a ipak nije realna mogućnost.

Ovo jeste na neki način ispitivanje Rusije da se vidi dokle će i kako će djelovati. Rusija je prešla na mirni dio i međunarodno-pravni dio. No, ukoliko se bude insistiralo na konfrontaciji, bojim se da bi progovorilo nuklearno oružje. To je onda uništenje svijeta, upozorava on. 
 
Razgovarala: Nevena Ćosić
 

-  Kako ocjenjujete posljednje događaje u Siriji, nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska izvele napade na nekoliko lokacija u ovoj državi? Jesu li napadi bili predvidivi?
 
ŠOLAJA:
U suštini, nije bilo predvidivo. Bilo je mnogo nedoumica, čak i u samoj Americi postoje različite ocjene. Naravno, američki saveznici pravdaju akciju, dok američki protivnici tvrde da je to kršenje međunarodnog prava. Postoji mnoštvo razloga zbog koji je ova akcija izvedena, kao više koristi koje su svi dobili. 
 
U prvom redu, smatram da SAD nisu bile zadovoljne činjenicom da Rusija, Turska i Iran pregovaraju o miru u Siriji bez njih. U tom smislu, čak je bilo najavljivano neko povlačenje, međutim, Amerikanci se nikada ne povlače. Stoga to nikada nisam ni očekivao. 
 
Bilo je očigledno da je SAD željela da se vrati u čitav taj proces. To se dogodilo i prije dvije godine, kada su bili izvan priče, pa su isto tako ispaljivanjem tomahavka na Siriju, uspjeli da postanu dio procesa koji se odnosi na rješenja za Siriju.
 
Drugi razlozi su, uslovno rečeno, unutrašnje prirode. Američki predsjednik Tramp ima jako mnogo problema. Prije svega, on mora da zadovolji biznis krugove koji su mu pomogli da dođe na vlast. To se prevashodno odnosi na industriju oružja, gdje je Amerika ubjedljivo najjača na svijetu i gdje su najveći profiti. Sada je ispucano 120 tomahavka i naravno sada moraju da se nadomjeste, plus vjerovatno neka nova rješenja, jer se zakotrljava trka o naoružanju, te je sada zgodna prilika da se to pokrene. 
 
S druge strane, Tramp mora da dokaže da nije saveznik Rusije, odnosno da mu Rusi nisu pomagali da dobije na izborima. Nekoliko dana ranije pratio sam satelitske kanale i zapazio sam da nisu davali mnogo ratnohuškačke retorike, kako je to inače običajno. Vjerovatno se još nije znalo kakav će biti pristup situaciji u Siriji. 
 
-  Napad je uslijedio kao odgovor na navodno korištenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Duma. Zapadne zemlje okrivile su vlast Bašara el Asada, dok Rusija tvrdi da za to nema dokaza. Kakva bi mogla biti ruska reakcija? Vidjeli smo da se Rusija okreće ka Savjetu bezbejdnosti UN-a.
 
ŠOLAJA
: Od kraja hladnog rata, preko naglašavanja njene svjetske uloge, do danas generalna strategija Rusije je da se okreće mirnim procesima i međunarodnom pravu. To se dešava i u ovom slučaju. Rusija je zatražila da Savjet bezbjednosti učestvuje i da se rješenje traži u skladu sa normama međunarodnog prava.
 
Tvrdnje o korištenju hemijskog naoružanja su malo čudne. To sve spada u arsenal država Zapada, koje koriste takve floskule u situaciji da proizvedu neki motiv za dalju akciju. To se dešavalo više puta do sada, počev od Kuvajta 1990. godine, kada je beba u inkubatoru trebalo da odglumi dozu samilosti, zbog koje slijedi akcija, zatim preko Račka kada je kretalo bombardovanje Kosova, zatim hemijsko oružje i bojni otrovi u vrijeme Sadama Huseina, a kasnije je potvrđeno da nije postojalo. 
 
Da budem iskren, mislim da je riječ o stvaranju motiva, jer ne vjerujem da iko normalan, nakon takve pompe oko hemijskog oružja, bio spreman da ga sad upotrijebi. U to je teško povjerovati, pogotovo da ga koristi neko ko nije toliko jak. Na kraju krajeva, trebalo je sačekati neku nezavisnu komisiju ili organ koji bi istražili cijeli slučaj. 
 
Međutim, Britanija je insistirala da bude bez toga. I Britanija i SAD su otvorile probleme na unutrašnjem planu. Britanija je bez parlamentarne rasprave ušla u to. Premijerka Tereza Mej ima ovlaštenja da naredi upotrebu oružja, ali se u britanskom parlamentarnom sistemu zaista se traži da to bude parlamentarna rasprava. 
 
Kod SAD-a je slučaj nešto drugačiji. Postoje primjedbe da je Kongres trebalo da odobri, ali on tek nakon 60 dana odobrava, nakon pokretanja oružane akcije, može da proglasi stanje rata. Do 60 dana američki predsjednik ima ovlaštenja da to uradi sam. Međutim, Amerikanci se jako čuvaju ovakvih intervencija, jer one mogu da eskaliraju u veći rat, kao što se to desilo u Vijetnamu. Naime, tada se krenulo sa ograničenom intervencijom, a na kraju su jedva izašli iz toga rata.
 
- Pominjete eskalaciju sukoba. Je li realan scenario vojni sukob Rusije i SAD-a, odnosno NATO-a? Treći svjetski rat?! 
 
ŠOLAJA
: Mislim da to nije realna mogućnost. Ovo jeste na neki način ispitivanje Rusije da se vidi dokle će i kako će djelovati. Rusija je prešla na mirni dio i međunarodno-pravni dio. No, ukoliko se bude insistiralo na konfrontaciji, bojim se da bi progovorilo nuklearno oružje. To je onda uništenje svijeta. 
 
Ipak, nadam se da stvari neće ići u tom pravcu. Očekujem da će se stanje smiriti. Tramp je na unutrašnjem planu pokazao da ima volju da silom rješava globalne probleme i mislim da bi mu to trebalo biti dovoljno. 
 
- Hoće li posljednji događaji u Siriji na neki način pokazati kako će u budućnosti izgledati omjer snaga svjetskih sila? Kakav će biti novi međunarodni poredak?
 
ŠOLAJA:
Stari međunarodni poredak je nestao, a novi još nije izgrađen. Očigledno je da se radi o preraspodjeli moći na globalnom planu, kako bi se pokazalo ko je taj ko upravlja globalnim procesima. Zanimljivo je što se neke druge sile u okvirima Briksa, koje pripadaju antiameričkoj politici, još nisu oglasile. Očigledno je da je Rusiji prepušteno da govori u njihovo ime. 
 
No, činjenica je da će sve to izazvati trenutnu zabrinutost, ali i širu trku da se dostigne vojna snaga kakvu danas ima Amerika. Na tom planu biće potrebno naći balans i kontratežu. SAD i dalje pokazuju da su najmoćnija sila svijeta. Ono što im nije uspjelo jeste da pobijede terorizam, a sada se okreću poznatim državama, poput Sirije, a preko Sirije koja postaje politički poligon, okreću se ka Rusiji i svima drugima, kako bi pokazali šta su u stanju da urade i da ispipaju teren dokle mogu da dođu. 
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još