Sarajevo -3 °C Petak 18.01.


12.04.2018. / 14:30h BiH - Sumnjiva nabavka u Mostaru

Nova afera: Nelegalno nabavljeni "Pauci" već 5 godina nisu upotrebljeni

Nova afera: Nelegalno nabavljeni
Nakon što je svoje razočarenje nepuštanjem mostarskih kolektora u pogon, iskazao švedski ambasador u BIH Anders Hagelberg te javno upitao gdje je novac u iznos od 16 miliona KM koji su za projekt donirali Šveđani, u Mostaru jer na pomolu nova afera.

Naime, vozila nabavljena za podizanje nepropisno parkiranih vozila u Mostaru tzv. “Pauci“, punih pet godina “leže“ na otvorenom prostoru i nikad nisu upotrijebljeni te svojim dugogodišnjim neradom vremenski propadaju i gube vrijednost.

Priča o nabavci ovih vozila je počela osnivanjem gradske firme MO PARKING, a vozila su kupljena bez prethodne saglasnosti Gradskog vijeća Mostara. Tadašnji vijećnici su odbili dati saglasnost za njhovu kupovinu tražeći objašnjenje – zašto su se vozila kupila bez saglasnosti Vijeća i zašto je potrebno da se kupe baš tri vozila bez elaborata potrebnog broja vozila, pogotovo ako se zna da ovakva vozila posjeduje i mostarska policija koja bi usluge podizanja nepropisno parkiranih ustupila MO PARKINGU.

Prema nekim informacijama “Pauci“ su nakon pet godina “ležanja“ izgubili na vrijednosti u iznosu od oko 383 hiljade KM, odnosno amortizacionu vrijednost za oko 55% što je oko 275 hiljada KM i izgubljenu zaradu od oko 108 hiljada KM.

Interesantno, naš izvor tvrdi, da su vozila kupljena u Laktašima.

Organi vlasti u Mostaru, prije svih gradonačelnik Ljubo Bešlić, trebali bi odgovoriti na pitanja: Ko je odgovoran za kupovinu bez saglasnosti GV-a?; Ko je odgovoran što ova vozila 5 godina nisu u upotrebi i gube vrijednost, a ne privređuju Gradu?; Ko će snositi troškove gubitka koji grad Mostar trpi ovom nelegalnom kupovinom i neradom, te da li će radi ove nelegalne kupovine biti sankcija protiv odgovornih lica?

Odgovore bi u krajnjem slučaju trebali potražiti i nadležni istražni organi, baš kao što bi ih trebalo potražiti u slučaju švedske donacije i nakon javnog upita ambasadora Hegelberga – gdje je naš novac?


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još