12°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

11.04.2018 / 14:00 BiH - Sjednica u Banjoj Luci

Vlada RS-a nudi pomoć Srbima u zaštiti vlasničkih prava u FBiH

Vlada RS-a nudi pomoć Srbima u zaštiti vlasničkih prava u FBiH
Foto: Vijesti.ba
Iz Vlade Republike Srpske (RS) tvrde da će pružiti pomoć izbjeglim i raseljenim osobama s teritorije Federacije BiH, koji imaju interes da zaštite svoja vlasnička prava u postupcima koji se trenutno vode u Federaciji BiH, a po Zakonu o zemljišnim knjigama tog bh.entiteta.

Stručnu pomoć će moći zatražiti u uredima koji će za te namjene biti uspostavljeni u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu. Radi se o prostoru koji će ustupiti Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a.
 
Vlada RS-a je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci zadužila Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica da angažuje šest diplomiranih pravnika i isto toliko administrativnih radnika za rad u tim uredima.
 
Sredstva za prijem tih osoba osigurat će se, kako je saopćeno, u okviru budžeta entitetskog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.
 
U FBiH se odvija proces usaglašavanja katastarskih podataka koji se vode kod općinskih organa uprave i jednim dijelom kod Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te vlasničkih podataka koji se vode u zemljišno-knjižnim javnim evidencijama u kantonalnim sudovima FBiH.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo