12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

09.04.2018 / 09:51 BiH - Agencija za statistiku BiH

Odabrani UN indikatori za mjerenje napretka u Bosni i Hercegovini

Odabrani UN indikatori za mjerenje napretka u Bosni i Hercegovini
Foto: Vijesti.ba
Agencija za statistiku BiH prvi put za svaki UN cilj odabrala je po jedan indikator za mjerenje napretka u Bosni i Hercegovini i ocijenila kretanje održivog razvoja.

Cilj izrade ovih indikatora je, prvenstveno promocija Programa za održivi razvoj 2030 u Bosni i Hercegovini, kao i da kreatorima dugoročnih politika i donosiocima odluka budu osigurani mjerljivi pokazatelji stanja u ekonomskoj, socijalnoj i okolišnoj oblasti, te olakšano definiranje ciljeva i izrada strategija i akcionih planova održivog razvoja do 2030. 
 
Svih 17 indikatora prezentirano je kroz grafički prikaz, od kojih sedam pokazuju pozitivan trend (i kreću se u smjeru veće održivosti), četiri indikatora pokazuju neutralan trend, četiri indikatora pokazuju negativan trend (i kreću se u smjeru manje održivosti), dok su dva indikatora bez ocjene jer su podaci dostupni samo za jednu godinu.
 
Ujedinjene nacije usvojile su Agendu za održivi razvoj do 2030. U okviru 17 ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva pokriven je širok spektar pitanja okolišnog, socijalnog i ekonomskog razvoja u područjima kao što su siromaštvo, sigurnost opskrbe hranom, zdravlje, obrazovanje, klimatske promjene, rodna ravnopravnost, infrastruktura, održiva potrošnja i proizvodnja i socijalna pravda.
 
Svaka zemlja, članica UN-a treba, u skladu s vlastitim specifičnostima i uvjetima razvoja, definirati vlastite ciljeve i pratiti njihovu realizaciju, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo