15°C
Mostar 26°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

06.04.2018 / 14:09 Kultura - Dan Grada Sarajeva

Uspomene na žičaru na fotografijama iz porodičnih albuma Sarajlija

Uspomene na žičaru na fotografijama iz porodičnih albuma Sarajlija
Foto: FENA / Vijesti.ba
Izložba fotografija iz porodičnih albuma "Uspomene“, na kojima se nalazi sarajevska žičara, postavljene su u izloge radnji duž ulice Sarači, u srcu Baščaršije.

Otvaranje izložbe "Uspomene“ upriličeno je danas, na dan otvaranja Trebevićke žičare.
 
Ovom prilikom dodijeljene su i nagrade za najbolju fotografiju ove izložbe, a o pobjednicima je odlučivao tročlani žiri u sastavu Tarik Samarah, Samina Tanović i Kenan Tuzi. Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić proglasio je pobjednike ove izložbe.
 
Tako je prva nagrada pripala fotografiji čiji je vlasnik Zijad Lokvančić, vlasnik drugonagrađene fotografije je Mirza Ljubuškić, trećenagrađene Bakir Šarić, dok su specijalnr nagrade pripale fotografijama Mumina Šarića i Velage Smajića.
 
Nakon proglašenja nagrađenih fotografija, gradonačelnik Abdulah Skaka i građani Sarajeva prošli su ulicom Sarači i pogledali izložene fotografije.
 
Prije toga, gosti i stanovnici Sarajeva na Baščaršijskom trgu družili su se uz kafu iz Vispakove džezve, čiji je kapacitet 650 litara iz koje se popije oko 8.000 fildžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kilograma kafe. Nastala je u ljeto 2004. godine a napravio je baščaršijski majstor Nasira Jabučara.
 
U okviru programa nastupili su i Palčiči, te grupa Divanhana i drugi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo