Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


22.03.2018. / 18:33h BiH - Odluka na jednoj od narednih sjednica

Ustavni sud BiH tražiće mišljenje visokog predstavnika o zahtjevu Borjane Krišto

Ustavni sud BiH tražiće mišljenje visokog predstavnika o zahtjevu Borjane Krišto
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na 109. plenarnoj sjednici obavio preliminarnu raspravu o jednom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona, razmatrao izvršenje nekoliko svojih odluka, odlučivao o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, te razmatrao Izvještaj o radu i Izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

Isključivo radi ilustracije, Ustavni sud BiH sa sjednice je izdvojio da je u predmetu broj U 4/18 obavio preliminarnu raspravu o zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, prenose Vijesti.ba. 

Podnositeljica zahtjeva smatra da osporena odredba nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom 3. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda  i članom  II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (1966) i opcionim protokolima (1966. i 1989).

Odluku u ovom predmetu Ustavni sud će donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Ustavni sud će i od Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražiti da u svojstvu  amicus curiae (prijatelja suda) pоnudi svoje mišljenje o ovom pitanju.

Ustavni sud je odgodio odlučivanje o predmetima izvršenja svojih odluka br. U 5/16, U 6/16, U 20/16, U 21/16 i U 2/17, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na Internet-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još