Sarajevo 5 °C Petak 18.01.


22.03.2018. / 11:48h Regija - Pobjegao u oktobru

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv osoba koje su Bosanca držale u ropstvu i zlostavljale

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv osoba koje su Bosanca držale u ropstvu i zlostavljale
Protiv osmero hrvatskih državljana, starosti od 23 do 60 godina, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je po završetku istrage pred Općinskim sudom u Karlovcu podignulo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom.

Podsjetimo, radi se događaju koji je lani zgrozio javnost, u kojem su osumnjičenici na svom imanju u Draganiću tijekom godinu i pola muškarca držali muškarca kao roba. On je prošle godine u listopadu uspio pobjeći sa imanja, nakon čega je zbog vrlo teškog zdravstvenog stanja odmah završio u karlovačkoj bolnici na liječenju.

Riječ je o Rasimu Ćufuroviću koji je došao u mjesto u potrazi za poslom. Prvo je radio poljoprivredne poslove u zamjenu za hranu. Bio je zapušten i navodno nitko osim jedne obitelji i Draganića nije kontaktirao s njim. U tih godinu i pol navodno je odlazio od njih, no uvijek se vraćao jer nije imao gdje otići. S obzirom na njegove ozljede, cijelo vrijeme su ga maltretirali i zlostavljali. Istražitelji su, kad su saznali za zlostavljanja, okupirali kuću obitelji. Nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu i sudu, sudac istrage pustio ih je na slobodu. Zabranio im je da mu prilaze na manje od 50 metara, kao i svaki kontakt s njim.

Kako navodi Općinsko državno odvjetništvo, okrivljenici se terete da su od travnja 2016. do 9. listopada 2017. godine na obiteljskom imanju u Karlovcu, zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri eksploatacije i lišenja osobne slobode, suprotno odredbi Europske  konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i Povelje Europske nije o temeljnim pravima, zatražili oštećenika da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva, te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo.

Slomljena podlaktica, donja čeljust, rebra, opekline na prsima...

- Kad je oštećenik pristao na to i počeo živjeti na njihovu obiteljskom imanju, okrivljenike se tereti da su ga upotrebom fizičke sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjujući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima za života, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora koju su zaključavali. Pri opisanom postupanju, tereti ih se, učestalo su ga udarali po glavi i tijelu od čega je oštećenik tijekom vremena zadobio brojne tjelesne ozljede poput prijeloma desne podlaktice, prijeloma donje čeljusti, prijeloma sedmog rebra desno, prijeloma desetog rebra lijevo, kao i tjelesne ozljede u vidu opeklina na prsnom dijelu leđa, a istovremeno su ga izlagali svakodnevnom vrijeđanju i ponižavanju govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložnom oštećivanje njegove odjeće, šišanju i bojanju kose bez njegova pristanka. Na sve su opisane načine stvaranjem straha uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte, te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom - izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo.

Inače, Rasim je imao jako teško djetinjstvo što je snažno utjecalo na njegov životni put. Njegovi roditelji živjeli su u Velikoj Kladuši. Tu im se rodilo dvoje djece. Godine 1974. preselili su se u Cetingrad, gdje im se rodilo još sedmero djece. Nakon svađe majke i oca, najstarija kći odlazi iz obitelji te ju je usvojila obitelj iz Velike Kladuše. Problemi u obitelji i dalje su rasli pa je reagirao Centar za socijalnu skrb iz Karlovca. Roditeljima su oduzeta sva djeca te privremeno smještena u Karlovac.

Kasnije su jednog po jednog udomljavali u druge obitelji. Sestra Međida dobila je novo ime, Maja Paola, a za njezinu sudbinu javnost je doznala kad se prijavila u televizijski show “Big Brother”, piše 24sata.hr.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još