Sarajevo -3 °C Petak 18.01.


22.03.2018. / 10:46h Politika - Dennis Gratz

Javnost mora pratiti apelaciju Krišto na Ustavnom sudu

Javnost mora pratiti apelaciju Krišto na Ustavnom sudu
Federalni zastupnik Dennis Gratz upozorio je da danas počinje rasprava pred Ustavnim sudom po pitanju apelacije Borjane Krišto koje se tiče odredbe Ustava Federacije, a koja propisuje garantovani minimum pri izboru delegata u Dom naroda.

"Da pojasnim, Ustav propisuje da ako u skupštini bilo kojeg kantona, bez obzira na takozvanu 'preliminarnu' listu rasporeda delegata - ako postoji delegat iz reda jednog od konstitutivnih naroda isti mora imati pravo da bude biran. Naprimjer, u teoriji - ako u Zapadnohercegovačkom kantonu bude izabrano lice iz reda bošnjačkog naroda, on mora imati pravo da bude biran i izabran u Dom naroda Federacije. Ovim se osigurava zaštita prava da zastupnici biraju i budu birani na posrednim izborima za Dom naroda", kazao je Gratz, prenose Vijesti.ba
 
"Premda je nedavna priča oko radnog materijala CIK-a bila u neku ruku i opravdana, tada nije bilo prostora u javnosti da se pojašnjava da čak ni takva preliminarna lista ne bi značila ništa, ako bi kantoni za koje nisu predviđeni delegati iz hrvatskog naroda imali zastupnike iz hrvatskog naroda. Opet, ukratko, jer je ovo više tema za službe i pravnike, i da je CIK-ov radni materijal tada prošao, opet bi USK, TK, ZDK, KS i BPK mogli izabrati po jednog Hrvata u Dom naroda, ako te skupštine imaju barem jednog Hrvata u svom sastavu", napomenuo je Gratz.
 
"Svjesni su toga i u HDZ BiH, svjesni i da Ljubićeva apelacija nije uklonila ovu mogućnost, te sada žele preko Ustavnog suda uvesti mini-diskriminaciju na nivou izbora delegata. Zato javnost mora pratiti šta se dešava sa apelacijom Borjane Krišto, jer kasno će biti kasnije", zaključio je Gratz.
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još