Sarajevo -3 °C Petak 18.01.


21.03.2018. / 18:43h BiH - Nastavljena sjednica

Kožul: Plata vojnicima bi bila povećana za 51 do 76 KM

Kožul: Plata vojnicima bi bila povećana za 51 do 76 KM
Poslanička rasprava o izmjenama Zakona o platama i naknadama kojima je predviđeno povećanje platnih razreda za 7.126 vojnika i podoficira u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nastavljena je nakon što je osiguran kvorum za nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH predložila je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), a kojeg su poslanici danas razmatrali u drugom čitanju.
 
Ranije je istaknuto da ta kategorija u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH čini 80 posto ljudstva, a usklađivanjem platnih koeficijenata bio bi poboljšan njihov materijalni status za što je potrebno osigurati 9,3 miliona KM.
 
Poslanik HDZ-a Predrag Kožul kazao je da dok se zakon usvoji neće biti potrebno toliko novca nego pola od 9,3 miliona KM jer zakon treba biti usvojen i u Domu naroda PSBiH.
 
Podsjetio je da bi vojnicima plata bila povećana za 51 do 76 KM, a ne kako je ranije kazala poslanica Demokratske fronte (DF) Maja gasal-Vražalica da zakon predviđa povećanje plate za 20 do 30 KM.
 
Obavljena je i rasprava o izmjenama Zakona o radu i institucijama, te izmjenama Zakona o prekršajima, ali o svim zakonskim rješenjima poslanici bi se trebali izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda sjednice.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!