Sarajevo -3 °C Subota 15.12.


21.03.2018. / 17:37h BiH - Vlada FBIH

Novalić s Wigemarkom: U fokusu izgradnja koridora 5c

Novalić s Wigemarkom: U fokusu izgradnja koridora 5c
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom.

Razgovarano je o postignutim rezultatima Reformske agende, koji su ocijenjeni značajnim, kao i preostalim obavezama koje iz nje proističu.
 
Premijer Novalić naveo je oblasti u kojima je potrebno donijeti određene popise, posebno istaknuvši Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak i izrazio uvjerenje da će nova legislativa biti usvojena uskoro.
 
 - Preostaje nam dovršetak rada u nekoliko oblasti naznačenih u Reformskoj agendi, kao što je smanjenje parafiskalnih nameta, poboljšanje poslovnog okruženja za strane investitore, vladavina prava, reforma javne uprave u kojoj su zahvaljujući do sada preduzetim mjerama ostvarene značajne finasijske uštede - kazao je Novalić.
 
Među segmentima koji moraju biti u fokusu djelovanja Federalne vlade sada i ubuduće jeste dinamiziranje radova na Koridoru Vc, za šta značajna sredstva obezbjeđuje Evropska investicijska banka.
 
 Federalni premijer je upoznao ambasadora Wigemarka s konkretnim planovima nastavka izgradnje te saobraćajnice koja povezuje Budimpeštu i Ploče i predstavlja jedan od najznačajnijih cestovnih koridora na području Srednje i Jugoistočne Evrope.
 
Tokom susreta naglašen je značaj aktiviranja rada Federalne vlade i potreba deblokade rada Parlamenta FBiH, te izražena nada i uvjerenje da će se to pitanje uskoro biti riješeno. 
 
Nezaobilazna tema razgovora bio je put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, a ambasador Wigemark ponovio je bezrezervnu podršku približavanju BiH zajednici evropskih država, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.           
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!