Sarajevo -3 °C Petak 18.01.


20.03.2018. / 23:18h BiH - Poslane i pumpe na teren

Civilna zaštita u pripravnosti od poplava, očekuje se porast vodostaja Save

Civilna zaštita u pripravnosti od poplava, očekuje se porast vodostaja Save
Vodostoj rijeke Save bi u naredna dva dana mogao dostići maksimalnu vrijednost.

U Bosni i Hercegovini je posebno alarmantno na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac, a u tom području su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava.

Kako je za Avaz.ba kazao Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, sve mjere od poplava se provode u skladu s Federalnim planom odbrane od poplava.

- U naredna dva dana očekuje se dodatno povećanje vodostaja rijeke Save u području oko Orašja i Domaljevca. Vodostaj rijeke Save je u porastu kroz cijeli Posavski kanton - kazao nam je Solak.

Naveo je kako su na teren poslane dvije pumpe za ispumpavanje vode i koje crpe 20 hiljada litara u minuti.

Vodostaj rijeke Save u Bosanskoj Gradišci i dalje je u porastu, a u večernjim satima je iznosio 876 centimetara, što je 146 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Civilna zaštita RS je u saopćenju navela kako je u Bosanskoj Dubici, Bosanskoj Gradišci Sava izlila na nenaseljeno područje, a na snazi je vanredna odbrana od poplave.

U selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, uz magistralni put Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a poplavljena su dvorišta i pomoćni objekti dvadeset domaćinstava.

U naseljima Bosanski Kobaš, Gaj i Bajinci u općini Srbac poplavljeno je nekoliko kuća, a u Bosanskoj Gradišci je poplavljeno nekoliko poljoprivrednih zemljišta.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!