Sarajevo -3 °C Petak 18.01.


20.03.2018. / 21:37h BiH - Okončana rasprava

Parlament RS-a o opozicionoj interpelaciji o stanju u javnim preduzećima

Parlament RS-a o opozicionoj interpelaciji o stanju u javnim preduzećima
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) okončali su večeras raspravu o interpelaciji opozicije o stanju u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

Za sutra je najavljeno razmatranje interpelacije o upravljanju javnim preduzećima u tom bh. entitetu.

Interpelacije su, kao novi način parlamentrane borbe, prvi put pokrenute u Narodnoj skupštini RS-a.

Opozicija je u ovom dokumentu postavila 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, trebala da odgovori u roku od 60 dana, ali to nisu uradili.

Iz SDS-SRS-a, PDP-a i NDP-a tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Navode i da se RS sve više zadužuje, Fond PIO je sve nesolventniji, penzioneri žive sve lošije usljed malog ili nikakvog povećanja penzija, a višestrukog povećanja životnih troškova.

Entitetski ministri zdravlja i rada, Dragan Bogdanić i Milenko Savanović, odbacuju navode opozicionara te tvrde da im je cilj da se ove oblasti predstave na tendenciozan i jednostran način, s ciljem prikupljanja političkih poena.

-Nije tačno da je stanje u oblasti PIO najgore u istoriji RS – rekao je Savanović i posjetio da je penzije u RS-u nisu bile redovne 2000.godine, kada je na vlasti bio PDP.

Iz te stranke traže odgovornost nadležnih za teško stanje u tim oblastima, kao i da se za 10 posto povećaju penzije, a za najmanje 20 posto plaće zdravstvenih radnika.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!