18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

20.03.2018 / 13:10 Politika - Žarko Papić za Vijesti.ba

SDA je u fazi raspadanja, ljevica ne smije propustiti tu historijsku šansu

SDA je u fazi raspadanja, ljevica ne smije propustiti tu historijsku šansu
Foto: Vijesti.ba
Posljednja dešavanja među strankama lijeve orijentacije u BIH za Vijesti.ba je komentirao politički analitičar Žarko Papić, koji kaže da je sa žalošću vidio ono što se jučer desilo na relaciji SDP – Demokratska fronta.

- Prijedlog DF-a je moram reći pripremljen tako da ga SDP ne prihvati. Onu vrstu, govorim o svih sedam-osam tačaka, teško da bi mogla prihvatiti jedna ozbiljnija politička stranka, to je čista improvizacija, i obzirom da sam imao komunikaciju i sa jednima i sa drugima, svi prethodni razgovori išli su na drugu stranu. Ono što je bitnije kada je riječ o ujedinjenju ono se tumači kao fizičko spajanje četiri stranke. Usput rečeno jedna od tih stranaka, Građanski savez nije lijeva nego neoliberalna globalistička stranka ako tako mogu reći, i ona u taj paket teško da može ući. Ja mogu razumijeti da se termin građanski suprostavlja terminu nacionalnog, ali ako se uđu u strukturu građanskog, ima bogatih građana i tajkuna i ima siromašnih građana. Građani nisu peta nacija, kaže Papić.
 
Dodaje da se zalagao za zajednički nastup potencijalne ljevice, da se ide u više kolona jer je sad već stvarno prekasno za perfektno organizovano ujedinjenje.
 
- Zalagao sam se za to da se sa sličnim ili identičnim programom napravi predizborna koalicija koja bi postala i postizborna, obezbijedi kritična masa glasova u oba parlamenta, kaže Papić.
 
Na pitanje da li to znači nastup u koaliciji koja bi nosila određeni naziv, Papić odgovara: 
 
- Upravo o tome i govorim. Bilo je riječi o tome da predizborni programi SDP-a i DF-a budu objavljeni u jednoj publikaciji. Međutim bojim se da su sve ove četiri stranke upale u zamku i da je glavna stvar ko će biti kandidati za članove Predsjedništva, i u borbu za mjesto koje samo po sebi nije odlučujuće, a već smo u par ciklusa u situaciji da je član Predsjedništva vođa nacije, gdje kao što je sada slučaj Čović i Izetbegović dobijaju na značaju, i to se treba razbiti jer puno je važnije koliko će se mjesta osvojiti tamo gdje je po Ustavu stvarna vlast a to su parlamenti.
 
Ovaj analitičar kaže da posljednja dešavanja u kontrolisanom haosu odgovaraju svima onima koji pokušavaju da sakriju programska opredijeljenja.
 
- Šta bi morao biti program socijaldemokratski orijentisanih ili lijevih partija koje su naravno suprostavljene nacionalizmu, ali ono što je bitnije to je socijalna situacija. Može li se artikulisati četvrtina siromašnih građana BiH koji nemaju da večeraju, što su statistički podaci Svjetske banke ?! Može li se aritkulisati ogroman broj nezaposlenih, penzioneri koji jedva preživljavaju, i može li socijalno bure baruta eksplodirati na izborima. Ja sam za tu revoluciju u oktobru ove godine, i ona je moguća samo ako ove lijeve partije sa sličnim programom izađu na izbore, pa neka ih je i u više kolona a ne nužno u fizičkom ujedinjenju. Gajim neke nade od sastanka koji je najavljen za sutra da će naći zajednički jezik, jer se definitivno trebaju dogovoriti da nema više tih solističkih nastupa. Meni je veoma drag, skoro bih rekao prijatelj Željko Komšić je napravio vrlo ozbiljnu grešku, kaže Papić.
 
On dodaje da Komšić, što ne mora nužno biti loše, stalno pravi "probleme", uslovno rečeno.
 
- Međutim, stvari motiv za ovu njegovu ideju i za njegovu kandidaturu je izvlačenje Demokratske fronte iz dosta loše situacije. Kandidaturom bi Komšić povukao DF naprijed. Sa druge strane u DF-u imate više ljudi sa izutetno velikim profesionalnim i političkiom kapacitetom. Nisam sasvim siguran da su oni u sebi sasvim potpuno spremi na ove vratolomne obrate. Ja sam se zalagao da lijeva grupacija ide sa kandidaturom za sva tri člana Predsjedništva iz principijelnih razloga. Nije poenta hoće li dobiti ili neće dobiti, nego da time pokazuju svoju multietničnost jer multietničnost nije statistika nego stvar politike. Ja sam za to da taj blok izađe sa kandidatima i za bošnjačkog i za hrvatskog i za srpskog člana Predsjedništva, od čega se izgleda odustaje, kaže Papić i dodaje:
 
- Naravno da taj kandidat ne bi bio izabran, ali bi povukao glasanje za taj proevropski blok za parlament RS jer ako ova dva bloka u RS-u, oko SNSD-a i Saveza za promjene budu izjednačeni, sa tri četiri zastupnika proevropskog bloka imate ključ vlasti u rukama, i vi ste odlučujući faktor. Mislim da bi principijelno bilo da se za sva tri kandidata i u tome slučaju nemam ništa protiv da Komšić bude kandidat za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.
 
Na pitanje o pominjanju Slave Kukića i Željka Komšića u kontekstu kandidatura i optužbi za mobiliziranje glasačkog tijela HDZ-a, Papić kaže:
 
- Jasno je da tvrdo jezgro HDZ-a mrzi i jednog i drugog podjednako. Slavo Kukić je moj prijatelj, ali sasvim sigurno da Slavo Kukić nema nikakve šanse da bude izabran za člana Predsjedništva i puno su veće šanse Željka Komšića. To je moja procijena. Još uvijek smo daleko od izbora ali put u pakao popločan je predizbornim kampanjama. Mi smo sad uslovno rečeno imali dramu na ljevici , a šta nas sve može čekati u narednim mjesecima kako se budu zaoštravale tenzije to je teško i zamisliti.Dakle, biće haos na sve strane i prema tome teško je davati prognoze. Jedino što je sigurno jeste da lijevi blok ima historijsku šansu jer su se nacionalni koncpeti potrošili. Svima je jasno da siromašni Srbin, Bošnjak, Hrvat ili ostali imaju više zajedničkih interesa nego što ih nacionalne tragicije razdvajaju, kao što zajedničke interese imaju tajkuni i nacionalne oligarhije kod tih nacija. Uz to dodajte da se partije izašle iz narodnih pokreta, SDA, SDS počinu rasturati iznutra. SDA je u fazi raspadanja zbog svoje kartelske logike gdje se karteli sudaraju, i to otvara veliki prostor i građani vide šta se dešava sa tim strankama. Ne smije se proigrati tu historijsku šansu, kaže Papić.

 

(Vijesti.ba)

 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo