1°C
Mostar 7°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

18.03.2018 / 22:24 Politika - Slavo Kukić za Vijesti.ba

Lideri ljevice - ujedinite se, prestanite sa nadmudrivanjem

Lideri ljevice - ujedinite se, prestanite sa nadmudrivanjem
Slavo Kukić / Vijesti.ba
Aktuelnu diskusiju oko ujedinjenja lijevo-građanskih opcija za Vijesti.ba komentarisao je profesor na Sveučilištu u Mostaru Slavo Kukić.

Kukić kaže kako već godinu dana uporno lobira za objedinjavanje svega, što, kako je naveo polazi od čovjeka i njegova prava na život, u front građanskoga otpora nacionalistima.

"Godinu dana, potom, i to vrlo intenzivno, govorim kako to okupljanje mora biti najhitnija zadaća dviju najjačih partija političke ljevice – SDP-a i DF-a prije svega jer one imaju najjaču infrastrukturu i, objektivno, taj proces jedine mogu nositi na svojim plećima", kaže Kukić za Vijesti.ba

Također Kukić dodaje kako godinu i više dana govori to da sam čin tehničkog ujedinjavanja nije najvažnija stvar na svijetu.

"Dapače, iskustva iz zadnjih sedam-osam godina govore u prilog tezi kako jedna umjesto dviju ili triju partija, pored prednosti koje su nesporne, ima i i značajnih nedostataka. I da je, stoga, sam čin tehničkoga objedinjavanja puno irelevantniji od konsenzusa o iskoordiniranom zajedničkom djelovanju", smatra Kukić.

- Time, naravno, ne dovodim pod znak pitanja ni ideju o ponovnog tehničko, dakle objedinjavanju lijevog političkog pokreta u jedinstvenu partiju. No, zbog iskustava iz novije prošlosti to mora biti bez trčanja pred rudo, detaljno pripremljeno, osmišljeno na način da se prošlost ne ponovi poput farse, dodao je Kukić.

Nažalost, ovo što danas imamo, nastavlja Kukić tako neodoljivo asocira baš na to, na klepanje sbrda-sdola, i tjera na pitanje – čemu i zbog čega.

"Je li, drugim riječima, po srijedi istinska želja ili kalkulacije političkih grupa unutar pojedinih partija? Bojim se, iako nemam pretjerano čvrstih argumenata za tu tvrdnju, da se radi upravo o tome – i da se o istinskoj želji za ujedinjenjem najmanje radi. Ili drugim riječima, cilj je u javnosti, građanskoj prije svega, stvarati dojam o vlastitoj spremnosti i nespremnosti svih drugih. A to, neka mi bude dopušteno, nije interes ni ljevice, ni pojedinih njezinih dijelova, a ni BiH i njezine budućnosti.

I stoga sugeriram liderima ljevice, prestanite s nadmudrivanjem, nije vrijeme za to. Umjesto toga, sjednite, dogovorite se kako bi motivirali biračko tijelo da iziđu na birališta u listopadu i onemoguće etnonacionaliste da i slijedeće četiri godine uništavaju ovu zemlju", rekao je Kukić za Vijesti.ba.

- Ne učinite li to, ne prodajite nam zjake kako vam je BiH na srcu i kako ste učinili sve da se promjene u njoj izazovu. Naprotiv, u tom će te slučaju, za sve ono što bi se nakon listopada moglo događati, i sami morati polagati račun pred sudom historije, zaključuje profesor Kukić.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo