22°C
Mostar 30°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

19.03.2018 / 00:00 Politika - Skupština KS

Danas o povjerenju Vladi KS, očekuje se smjena Konakovića

Danas o povjerenju Vladi KS, očekuje se smjena Konakovića
Elmedin Konaković / Vijesti.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas će razmatrati Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem.

To je odlučeno nakon što je grupa od 12 zastupnika podnijela Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, u kojem se pored ostalog obrazlaže da Konaković, kojeg je predložio Klub zastupnika SDA za funkciju premijera KS-a, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u toj skupštini.  

Konaković je krajem januara podnio ostavke na funkcije u SDA, a ubrzo je napustio i stranku te osnovao svoju – Narod i Pravda.

Potpredsjednik SDA i predsjednik Kantonalnog odbra SDA Sarajevo Asim Sarajlić misli da će Skupština izglasati nepovjerenje kantonalnoj vladi.

- Onda ćemo, shodno Poslovniku Skupštine Kantona Sarajevo i Zakona o Vladi, krenuti u proceduru imenovanja novog mandatara. Danas to ime nemamo. Poslije sjednice Skupštine u ponedjeljak krenut ćemo u proceduru zajedno s našim partnerima da izaberemo novog mandatara Vlade Kantona Sarajevo, kaže Sarajlić.  

Podršku smjeni Konamovića još ranije su najavili iz SBB-a I SDP-a BIH, dok je stav Naše stanke još uvijek nepoznat.

Zastupnik Naše stranke u Skupštini  KS Edin Forto za Vijesti.ba je rekao da, prevashodno, Zakon i Poslovnik ne prepoznaju smjenu premijera, nego isključivo cijele Vlade KS.

"Ako je iko u prethodne tri godine bio kritičan prema ovom sazivu Vlade, bila je Naša stranka. Ovo nije naša Vlada, niti smo za nju glasali, a nismo bilo čim vezani za nju. Rado bismo vidjeli da ta Vlada bude smijenjena. No, ako ovo nije smjena Vlade, ako ćemo i dalje gledati sve ministre koje smo toliko kritikovali zbog stanja u vodosnabdijevanju, javnom prevozu, obrazovanju, zdravstvu.... Ako će isti ljudi raditi, to onda nije smjena Vlade, nego je kozmetika i nešto što vladajuća većina pokušava da nametne - ko će od danas do kraja mandata slikati pored novootvorenih objekata, a ne da se uradi bilo što na dobrobit građana", ističe on.

Stoga će, kako kaže, na sjednici 19. marta Naša stranka principijelno utvrditi da li se radi o zahtjevu za smjenu Vlade KS.

"To bismo svakako podržali", poručio je Forto.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo