Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


17.03.2018. / 19:13h Crna hronika - UIO BiH

Akcija "Ronhill": Oduzeta roba u vrijednosti 170.000 KM

Akcija
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla izveli su na području Obudovca operativnu akciju kodnog naziva “Ronhill”. Tom prilikom pronađena je i oduzeta velika količina duvana namijenjenog crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj,kao i posebna mašina za rezanje duhana. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 170.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, došlo se do lokacije na kojoj se vršila priprema duhana za plasiranje na crno tržište. U akciji kodnog naziva “Ronhill”  izvršen je pretres porodične kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu lica sa inicijalima P.P na području Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa  pronađeno je 1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu. Pored toga, pronađena je i mašinu za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.

akcija-ronhil-2

Protiv osumnjičene osobe  biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO  koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koja je bila predmet domacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organizovanim kroz pomenuti program.  

Posebno ističemo da je u 2018. godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, uključujući i ovu akciju ukupno oduzela 1.700 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 5.643 paklica cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta.

akcija-ronhil-3

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!