Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


17.03.2018. / 22:00h Politika - Esad Bajtal za Vijesti.ba

Ideja izbora novog zajedničkog lidera ljevice je prihvatljiva i nesebična

Ideja izbora novog zajedničkog lidera ljevice je prihvatljiva i nesebična
Ideja izbora zajedničkog, novog lica, odnosno, prošlošću neopterećenog lidera, koji bi bio centripetalna sila i koordinator združene, ljudske, prograđanske energije, logički je sasvim prihvatljiva, a u ljudskom smislu, potpuno nesebična i demokratski korektno obojena, kazao je za Vijesti.ba profesor Esad Bajtal govoreći o novijim inicijativama o ujedinjenju ljevice.

Čini se, navodi Bajtal, da je ujedinjenje, ne samo ljevice, nego i najšireg mogućeg građanskog fronta, najvažniji zadatak predizbornog trenutka BiH.

"Dakle, ujedinjenje svih onih koji osjećaju i racionalno shvaćaju neumitnost društvene promjene neizbježno je.Ukratko, u pitanju je ne samo iskustveno iznuđena povijesna potreba, nego i politički imperativ. Ne, "trebalo bi", nego - "mora se" ujedinjavati i združeno djelovati. A sve s jednim jedinim ciljem koji nema alternative: da se konačno ispliva iz mutne matice pogubne BHS etno-naplavine koja,  već tri decenije, planski i bahato, ljudski obesmišljava i doslovno biološki ugrožava živote  debelo izmanipulisanih građana Bosne i Hercegovine", kazao je Bajtal za Vijesti.ba.

Dodao je građani  svoj spas iz be-ha beznađa, nalaze u masovnom bijegu odavde.

"Tražeći ne samo goli spas i hljeb nasušni, nego i smisao ljudskog življenja,sklanjanjem  što dalje od vlastite domovine i i samozvanih čuvara "vitalnog nacionalnog interesa".

Odnosno, od interesnog nacionalizma, koji se krije iza licemjerno tempirane i praktično obesmišljene priče  o tobožnjem "nacionalnom interesu", ističe Bajtal.

On smatra da je ideja izbora zajedničkog, novog lica, odnosno, prošlošću neopterećenog lidera,koji bi bio centripetalna sila i koordinator združene, ljudske, prograđanske energije, logički sasvim prihvatljiva, a u ljudskom smislu, potpuno nesebična idemokratski korektno obojena.

"U izborno-pragmatskom, rezultatskom smislu te riječi, pragmatski je sasvim dobro osmišljena.

Ako se u tome uspije, ključ potencijalnog uspjeha i neke nove, bolje budućnosti, predat je u ruke građana", zaključuje Bajtal.

(Vijesti.ba)