Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


16.03.2018. / 22:12h Regija - "Političko taktiziranje"

Slovenija razočarana mlakom reakcijom Evropske komisije na najavu tužbe

Slovenija razočarana mlakom reakcijom Evropske komisije na najavu tužbe
Slovenska strana pomalo je razočarana mlakom reakcijom Europske komisije koja je nakon primanja pisma sa slovenskom najavom tužbe protiv Hrvatske zbog nepriznavanja arbitražne presude o granici rekla da će ga proučiti, ali i dala do znanja da je dvama članicama u njihovu sporu i dalje spremna nuditi pomoć, odnosno posredovati kako bi se to pitanje riješilo.

Kako je u petak prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na neslužbene informacije, u Komisiji sada tumače da prema članku 259 Lisabonskog ugovora, na koji se u svojem podnesku poziva Slovenija, sada su na potezu da usmeno i pismeno iznesu svoje stavove o sporu Slovenija i Hrvatska, a tek nakon toga će ih Komisija obavijestiti o svojoj reakciji na potencijalnu slovensku tužbu pred sudom EU-a u Luxembourgu.

To je razočarenje za vladu slovenskog premijera u ostavci Mire Cerara koja je slanje pisma shvatila kao pritisak na Komisiju da se u roku ne dužem od tri mjeseca izjasni o sporu i sama preuzme tužbu, a ako to ne učini da će tužbu bez obzira na stajalište Bruxellesa onda podnijeti Slovenija.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je na tužbi najviše inzistirao, kazao je u petak za televizijsku postaju POP-TV, da žali zbog takvog stajališta Komisije koja očito "nema volje" za potreban pritisak na Hrvatsku da ona prihvati provedbu arbitražne presude.

Dodao je da se radi o "političkom taktiziranju", te da je to možda povezano s jačinom grupacije Europske pučke stranke u ustanovama EU-a i njenim kongresom u Zagrebu iduće godine, budući da se hrvatski premijer Andrej Plenković "čak spominje" kao jedan od mogućih spitzen-kandidata Europskih pučana za dužnost predsjednika Komisije.

Slovenski mediji tvrde da je pismo koje je Cerarova vlada na odlasku poslala u Bruxelles vrlo dobro obrazloženo pravnim argumentima da Hrvatska krši europski pravni poredak i onemogućava Sloveniji da provede suverenost na moru, te u Schengenskom prostoru i da argumentacija u kojoj su pomagali i strani pravni stručnjaci ima čak oko 200 stranica.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!