Sarajevo -6 °C Nedjelja 24.02.


16.03.2018. / 20:24h Kultura - Centar za kulturu

U Mostaru predstavljena Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke

U Mostaru predstavljena Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke
U mostarskom Centru za kulturu u petak navečer predstavljena je Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu koja je izdata u povodu 480 godina postojanja i djelovanja te kulturne institucije.

Po riječima direktora Biblioteke Osmana Lavića, to je prva monografija gdje je na jednom mjestu data informacija o historijatu biblioteke, o sadržaju njenih fondova i onome kako i šta ona danas radi te o perspektivama u budućnosti i putevima kojima biblioteka treba da se kreće.

- Na monografiji je rađeno otprilike oko godinu dana, a radio ju je tim od 12 uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke, jer smo smatrali da samo oni ljudi koji direktno svakodnevno rade sa građom biblioteke mogu najobjektivnije i najiscrpnije kazati o njoj ono što naša javnost treba da zna - istakao je Lavić.

monografija-gazi-husrev-begove-biblioteke-2

Dodao je da je prigodom izrade monografije digitalizirana kompletna arhiva koja se odnosi na biblioteku i rad biblioteke, tako da su uposlenici imali pristup digitalnoj formi arhive.

Monografija, kaže Lavić, obuhvata period od njenog osnivanja do danas i može se slobodno reći da je to naučno-istraživački rad prilagođen publikaciji kakva je monografija.

- Na prvih četrdesetak stranica Monografije dat je historijat bibioteke od osnivanja pa do 2014. godine, do njenog preseljenja u nove prostorije, a onda su predstavljeni fondovi onako kako su podijeljeni kod nas u biblioteci, a to su: fondovi rukopisa, štampanih, odnosno monografskih publikacija, serijskih publikacija, zatim izdavačka djelatnost, odjeljenje za restauraciju i konzervaciju, biblioteka u javnosti, biblioteka kao izvor naučnih, magistrarskih i doktorskih radnji i na kraju je data iscrpna bibliografija radova o biblioteci. Naravno, tu su još i uposlenici, od prvih bibliotekara za koje se zna pa do danas - naglasio je Lavić.

Po riječima jednog od predstavljača Ismeta Bušatlića, profesora Fakulteta islamskih nauka u penziji, Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke je ljubavna priča o ljubavi Bošnjaka i Bošnjakinja prema knjizi.

- Knjiga je ispričala kako su naši preci voljeli knjigu, prepisivali knjigu, kupovali knjigu, vakufili je i sami pisali knjigu na temelju knjiga koje su sa različitih strana svijeta donosile hadžije, Bošnjaci koji su službovali i školovali se po raznim dijelovima svijeta - dodao je Bušatlić.

Predstavljanje Monografije, kojem je prisustvovao veliki broj osoba iz javnog, političkog i vjerskog života, organizirali su Gazi Husrev-begova biblioteka, Muftijstvo mostarsko i Centar za kulturu Grada Mostara, a program je svojim nastupom upotpunio i hor Karađoz-begove medrese.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!