2°C
Mostar 11°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

16.03.2018 / 18:19 BiH - "Newsweek"

"Ako Moskva bude satjerana uza zid, izdaće nalog Dodiku..."

"Ako Moskva bude satjerana uza zid, izdaće nalog Dodiku..."
Foto: Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina se približava krvavom oružanom konfliktu, piše u tekstu Newsweeka, baziranom na izvještaju s naslovom “BiH u ruskom bloku za cijepanje“.

Kako se navodi, u tom izvještaju je otkriveno da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava srpske separatiste, kako bi spriječio namjeru zvaničnog Sarajeva da se integriše u zapadne političke, društvene i ekonomske tokove.

“Eksperti upozoravaju da bi takva dinamika mogla da otvori ukrajinski scenario u srcu Evrope“, navodi se.

Newsweek piše da se gomilanje oružanih snaga dešava u Republici Srpskoj, kao i da lokalna policija i druge bezbjednosne formacije dobijaju rusku vojnu, oružanu i taktičku pomoć, o čemu svjedoče dokumenti u koje je američki časopis, kako se navodi, imao uvid.

Takođe, navodi se da Moskva podržava paravojne srpske nacionalističke formacije u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik često BiH ocijenjuje kao propalu državu, uz stalno zahvaljivanje Rusiji na podršci.

srbska-cast-2018

“Rusija radi na tome da formira klijentelističku državu u BiH, kako bi spriječila njene namjere da uđe u NATO. Ruske paravojne formacije su već organizovale konflikt u Ukrajini, sa istom namjerom“, navodi se.

Newsweek prenosi i izjavu nekadašnjeg zamjenika pomoćnika američkog sekretara odbrane zaduženog za Rusiju, Ukrajinu, Euroaziju i Balkan, Majkla Karpentera.

“Ako Moskva osjeti da je satjerana do zida, moći će da izda nalog Dodiku da pokrene referendum o nezavisnosti Republike Srpske“, navodi Karpenter.

dodik-putin

Newsweek navodi i da je u srpski entitet za dvije godine stiglo više od 4.000 automatskih pušaka, te da je u februaru i sam Dodik priznao da je vlada kupila 2.500 pušaka za lokalnu policiju, ali eksperti tvrde da je to oružje nepotrebno za policijske snage koje imaju oko 5.000 ljudi.

U tekstu piše i da postoji uvjerenje da u BiH ima oko pola miliona komada nelegalnog oružja, koje je preostalo poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo