Sarajevo -3 °C Petak 18.01.


16.03.2018. / 18:14h Crna hronika - Bandi odbijena nagodba

Izmijenjena optužnica specijalcima MUP-a RS koji su ukrali 617.000 KM

Izmijenjena optužnica specijalcima MUP-a RS koji su ukrali 617.000 KM
Okružni sud u Banjoj Luci odbio je danas sporazum koji je Oleg Banda, jedan od učesnika oružane pljačke izvedene na autoputu Banja Luka-Gradiška 2015. godine,potpisao s Republičkim javnim tužilaštvom.

Banda, koji je jedini civil uz trojicu specijalaca koji su učestvovali u pljački, priznao je krivicu i pristao na šest godina zatvora, ali je sud to odbio obrazlažući da je kazna suviše mala.

Danas je također izmijenjena i optužnica u ovom predmetu. Optuženi se više ne terete da su bili pripadnici organizovane kriminalne grupe, već za razbojništvo i nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Podsjetimo, Banda je bio osuđen na devet godina, a Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović na po 11 godina zatvora za pljačku 617.00 KM. Presudu je ukinuo Vrhovni sud RS-a i vratio na ponovno suđenje, prenosi Klix.ba.

U gotovo filmskoj pljački Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda su tog dana zelenim Audijem A6 presreli i napali kolonu vozila Sector Securityja. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i zaposleni Đurađ Bajić nakon što su hici probili blindirano vjetrobransko staklo na vozilu.

Osim optuženih, u pljački su učestvovala još dvojica specijalaca, Goran Janjuz iz Bosanske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca te radnik agencije Sector Security Danijel Kuzmić iz Kotor Varoši. Oni su ranije zaključili sporazume o priznanju krivice i postali svjedoci saradnici. Kuzmić je osuđen na tri godine, a specijalci Janjuz i Inđić na po šest mjeseci zatvora.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno naredne sedmice.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!