Sarajevo -3 °C Subota 15.12.


16.03.2018. / 17:53h Politika - Sjednica Predsjedništva

Kukić isključen iz SDA, predložena Zukićeva smjena sa pozicije sekretara

Kukić isključen iz SDA, predložena Zukićeva smjena sa pozicije sekretara
Mirsad Kukić isključen je iz SDA, odlučilo je Predsjedništvo ove političke partije na današnjoj sjednici u Sarajevu, pišu Vijesti.ba.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović rekao je na konferenciji za novinare da je ta odluka donešena zbog nepoštivanja odluka organa SDA i narušavanja ugleda stranke.

Osim Kukića, iz SDA je isključen i Nudžeim Džihanić.

Takođe, Predsjedništvo SDA uputilo je Glavnom odboru stranke prijedlog da razriješi Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara SDA.

Osim toga, usvojena je Odluka o formiranju glavnog operativnog izbornog štaba, za čijeg predsjednika je imenovan Asim Sarajlić.

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici odbacilo tvrdnju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda.

"Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopšte nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH. Iz odredbi Ustava FBiH jasno je da je Federacija BiH federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH: Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim", istakao je Osmanović.

Jedan od zaključaka današnje jednice je i da se osuđuje izjava predsjednika RS Milorada Dodika da bi treći entitet stabilizirao BiH.

"Put BiH je unutrašnja reintegracija, a zatim integracija u EU i NATO. Bilo kakvo zagovaranje etničkih i teritorijalnih podjela je neostvarivo i vodi BiH u destabilizaciju", naglasio je Osmanović, te dodao da Dodik treba da prestane sa majorizacijom Hrvata u RS.

Predsjedništvo SDA ukazalo je i na neophodnost usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku radi provođenja odluke Ustavnog suda BiH iz juna prošle godine.

U suprotnom, napomenuo je Osmanović, nadležni organi neće biti u mogućnosti da se efikasno bore protiv organizovanog kriminala i terorizma, a istovremeno bi veliki broj pokrenutih postupaka bio obustavljen.

Osmanović je saopštio da Predsjedništvo SDA osuđuje imenovanje Tvrtka Milovića za urednika Dokumentarnog programa BHRT-a, poručivši da je nedopustivo preglasavanje bošnjačkih članova u UO prilikom izbora urednika.

(Vijesti.ba) 


Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još