14°C
Mostar 21°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

16.03.2018 / 17:40 Svijet - Neven Anđelić za Vijesti.ba

Britanija je ruska meta jer je slaba karika Zapada

Britanija je ruska meta jer je slaba karika Zapada
Neven Anđelić / Vijesti.ba
Zapad je u krizi, što je Putin mudro uvidio, jer osim unutrašnjih faktora i rasta popularnosti partija koje nisu liberalne, preokret u Americi s Trumpovom administracijom donio je skoro pa rasulo. Međutim, kada je kriza zaista postala ozbiljna, Zapad je, izgleda, odlučio da pokaže zajedničko lice iako je pitanje koliko su zaista složni. Britanija, ziasta, odavno nije bila slabija upravo zbog Brexita, kazao je za Vijesti.ba Neven Anđelić profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na Regent’s University London govoreći o diplomatskom sukobu između Rusije i Velike Britanije.

- Pri tome, izbor mete je trenutno najslabija karika Zapada. Velika Britanija suočena sa Brexitom izgubila je podršku Evropske Unije, smatra Anđelić.

Anđelić ističe da Putin savim sigurno sebe vidi kao velikog državnika koji se suprotstavlja dominantnom modelu liberalne demokratije olilenog u Zapadu. 

"On pri tome predstavlja model autokratske uprave koji se može naći i u Turskoj, mnogim azijskim zemljama ali i neke naznake takve uprave postoje i u nekim zemljama Evropske Unije. Stoga, ovo što se dešava je borba između dva modela upravljanja", naveo je Anđelić.

On je podsjetio da je geopolitička dominacija ključ britansko-ruskih odnosa, kako u devetnaestom stoljeću, tako i tokom dvadesetog te konačno i danas.

"Ne zaboravimo da su britanske trupe nakon Oktobarske revolucije bile razmještene po teritorijama koje će ubrzo postati Sovjetski Savez. Opasnost od komunizma je ovom slučaju vjerovatno uzelo prevagu nad geostrategijom ali već tokom Drugog svjetskog rata imamo kombinaciju Churchillovog anti-komunizma I geo-strateskog pozicioniranja protiv Sovjetskog Saveza, pojašnjava Anđelić.

"Hladni rat nije potrebno detaljnije sagledavati zbog jasnih odnosa između Zapada i Istoka. Kratkoročno otopljavanje odnosa tokom Jeljcinove uprave u Rusiji donijelo je beneficije zapadnim političarima i kapitalistima te impresiju kod običnih ruskih građana  građanki da je nekadašnja supersila sada slaba, da se Zapad poigrava Rusijom i da je njen predsjednik sramoti na međunarodnoj sceni", dodao je.

U tom kontekstu je neophodno, navodi Anđelić, sagledati dolazak Putina na čelo Rusije kao antipoda slabom, često pijanom i korumpiranom režimu Borisa Jeljcina.

"Dok Putin nije riješio korupciju, uspio je bitno promijeniti percepciju unutar Rusije o sebi samima. Vraćen je ponos na sopstveni identitet, impresija je da se Rusija ponovno pita na svjetskoj sceni, i to je dovoljna cijena, uz ekonomski oporavak društva, da se ignoriše raširena korupcija u vladajućim krugovima", smatra Anđelić

- Privid borbe protiv korupcije znatan dio stanovnika dobio je obračunom s većinom oligarha. Neki su završili u zatvorima, neki su izgubili poslovna carstva dok su se neki spasili selidbom van Rusije pri čemu je Velika Britanija najatraktivnije odredište. Vlada Londonu im je ekspeditivno dodijelila državljanstva a zauzvrat znatan kapital je preseljen iz Moskve u London. Putin svakako želi spriječiti dalji odliv kapitala, kako finansijskog tako i informacijskog jer i nekadasnji špijuni nalaze utočište u Londonu. Upravo otrovani dvostruki špijun Sergej Skripal svojedobno je zamijenjen za “rusku Mata Hari” Annu Chapman. Međutim pitanje je da li je jos ikakva informacija ostala da je on već nije prenio službama u svojoj novoj domovini.

"Nešto drugo je ovdje vjerovatnije u pitanju a to je poruka svim slišnim “odbjeglim Rusima”. Ruka Kremlja je dostižna ma gdje u svijetu a posebno u Birtaniji. Jedan od oligarha koje je utociste pronašao u okolini Londona, Boris Berezovsky pronađen je mrtav 2013. Mnogi ne vjeruju u zvanično ustanovljeno samoubistvo. Posljednji slučaj je stoga poruka i pred izbore u nedjelju glasačima u Rusiji da im je domovina pod Putinom snažna, da će izdajnici uvijek biti kažnjeni i da Rusija ne ustupa pred Zapadom", dodao je.

Anđelić je komentarišući Dodikovu izjavu da Putin u ovom trenutku predstavlja neprikosnovnog lidera slobodnog svijeta kazao da  izjave lokalnih politicara, bilo u Beogradu, bilo u Banja Luci, nisu značajne osim za domaće prilike da se stekne privid kako imaju moćnog zaštitnika.  

"Državne agencije izuzetno zanima nova agresivna politika Moskve u baltičkim republikama i u dijelovima Balkana koji nisu dio Evropske Unije. Taj utjecaj je prisutan i posebno se ciljaju teritorije gdje žive Srbi. Međutim, potrebno je imati na umu da Rusi ne dolaze po pozivu već je to isključivo odluka Kremlja. Stoga izjave lokalnih političara, bilo u Beogradu bilo u Banja Luci, nisu značajne osim za domaće prilike da se stekne privid kako imaju moćnog zaštitnika.  To je, ponavljam, privid. Ono što je očito je da Rusija nastoji izmanipulirati te političare putem kojih bi se zaustavile evroatlantske integracije", rekao je Anđelić.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo