17°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

16.03.2018 / 13:09 Komentari - Piše: Sergej Sergio Šotrić

Zabrinjavajuće nasilje nad muslimanima u Velikoj Britaniji

Zabrinjavajuće nasilje nad muslimanima u Velikoj Britaniji
Foto: Vijesti.ba
Još uvijek u EU, Velika Britanija postaje mjesto življenja, gdje jedan broj njenih građana sve više izložen strahu i teroru.

Piše: Sergio Šotrić

Ovih dana npr. britanske anti-terorističke službe još uvijek neuspješno istražuju, ko je organizator akcije anonimnih pisama, u kojima se poziva na nasilje - do ubistva - nad muslimanima.

Tako je npr. ovdje 3. april proglašen "Danom kažnjavanja muslimana".
 
U vremenskom periodu od zadnje dvije godine, uduplao se broj napada na džamije u Velikoj Britaniji. U zadnje vrijeme kurzira jedna (hajde da je tako nazovemo) "igra", čija pravila se anonimno (u formi letaka) dijele među građanima. Po tim "pravilima igre" npr., onaj ko otrgne nekoj ženi maramu sa glave dobija 25 bodova. Za ubistvo jednog muslimana "igrač" može očekivati 500 bodova. 

Odlomak iz jednog od ovih pisama: "hoćeš li da i dalje budeš obična ovca, kao i većina građana? Ovce slijepo slijede naređenja, sa njima se lako upravlja. Ovce dozvoljavaju, da nacije, čiju većinu čine bijelci, u Evropi i Sjevernoj Americi, budu pregažene od onih, koji sanjaju o tome da nam nanesu štetu, da našu demokratiju zamijene policijskom državom u kojoj vlada sharija".

punish-muslim
 
Prošlog vikenda su pisma ovakvog i sličnog sadržaja primili stanovnici u oblastima: Bradford, Leicester, London, Cardiff i Sheffield. 

Londonski gradonačelnik - Sadiq Khan - uvijek iznova poziva građane da se usprotive nasilju i da pokažu jedinstvo.
 
Da li ste o ovome zadnjih dana mogli da čitate u mainstream medijima zemalja u kojim živite?

Ako ne, podijeli informaciju, informiši se - usprotivi se nasilju, ne samo protiv muslimana, nego protiv bilo koje grupe ljudi, koji se diskriminiraju po bilo kom osnovu.

Šutnja je saučesništvo!


 
(Vijesti.ba)
 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo