Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.


13.03.2018. / 23:18h Svijet - Oproštajni govor

Tillerson: Ponosan sam na služenje Americi, urađeno je mnogo

Tillerson: Ponosan sam na služenje Americi, urađeno je mnogo
Primio sam danas poziv od predsjednika Sjedinjenih Država, malo poslije ponoći, a također sam razgovarao sa načelnikom štaba Bijele kuće Kelly kako bismo imali jasnu situaciju o danima koji su pred nama, kazao je na početku obraćanja medijima smijenjeni državni sekretar SAD Rex Tillerson.

- Ono što je najvažnije je da se osigura uredna i glatka tranzicija tokom ovog perioda, u kojem se zemlja suočava sa značajnim političkim i izazovima nacionalne sigurnosti - kazao je Tillerson.

- Zato, na kraju dana, prenosim sve odgovornosti kancelarije državnog sekretara na zamjenika državnog sekretara John Sullivana. Moje obnašanje funkcije državnog sekretara prestaje u ponoć 31. marta. Od sada do tog dana ću se pozabaviti s nekoliko administrativnih pitanja vezanih za moj odlazak i raditi na glatkoj i urednoj tranziciji za državnog sekretara Mike Pompea - poručio je smijenjeni državni sekretar SAD.

Pozvao je osoblje koje radi u uredu državnog sekretara da nastavi obavljati svoje poslove.

Kao jedan od najvećih uspjeha u njegovom mandatu, Tillerson je istakao rad sa saveznicima u rješavanju sjevernokorejskog pitanja.

U uspjehe je ubrojao i usvajanje strategije za južnu Aziju sa vojnim planom, koji bi trebao prisiliti talibane na pregovore s afganistanskom vladom.

- Ova jasna vojna obaveza dobila je široku podršku saveznika i dala našim diplomatama potpuno novi nivo sigurnosti oko priprema za mirovne pregovore i postizanje krajnjih ciljeva - kazao je Tillerson.

Dodao je da je u drugim oblastima, iako je postignut napredak, ostalo puno posla.

- U Siriji smo postigli važne prekide i stabilizacije, za koje znamo da su spasile hiljade života. Ostaje veliki posao da se uradi. Da se uspostavi jasan pogled na prirodu budućih odnosa sa Kinom. Kako ćemo se baviti jedni drugima u narednih 50 godina i osigurati period prosperiteta za sve naše narode, bez sukoba između dvije veoma moćne nacije? I ostalo je puno posla kako bi se odgovorilo na uznemirujuće ponašanje i radnje ruske vlade. Rusija mora pažljivo procijeniti kako su njene akcije u širem interesu ruskog naroda i svijeta. Nastavak na njihovoj trenutnoj putanji vjerovatno će dovesti do veće izolacije, situacije koja nije u interesu bilo koga - poručio je Tillerson.

Na kraju govora, Tillerson je kazao da se vraća običnom životu "kao ponosan Amerikanac", piše Avaz.

- Ponosan sam na priliku da sam mogao služiti svojoj zemlji. Bog blagoslovio sve vas. Bog blagoslovio američki narod. Bog blagoslovio Ameriku -zaključio je Tillerson.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!