16°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

13.03.2018 / 19:08 BiH - Razgovor sa sindikatima

HNK: Vlada liječnike poziva za pregovarački stol

HNK: Vlada liječnike poziva za pregovarački stol
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona(HNK) Nevenko Herceg, zajedno sa saradnicima, razgovarao je danas s predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK-u.

Tokom sastanka, predstavnici Vlade istaknuli su kako je riječ o složenom pravnom i finansijskom izazovu, te iznova potvrdili spremnost da zajedno s poslodavcima – upravama bolnica i domova zdravlja i ostalim dionicima zdravstvenog sistema, rade na iznalaženju načina za poboljšanjem materijalnog statusa zdravstvenih i radnika u zdravstvu. Ponovljeno je kako Vlada, uz puno poštivanje i uvažavanje sposobnosti i odgovornosti doktora medicine i stomatologije, traži rješenja za poboljšanjem materijalnog statusa svih radnika.

Kako je saopćeno iz Ureda za informiranje Vlade HNK-a, u otvorenom razgovoru predstavnici Vlade upoznali su prisutne o toku pregovora koji se vode s  predstavnicima druga dva sindikata, pozvavši ih da se pridruže, jer se, kako je istaknuto u saopćenju, za istim pregovaračkim stolom dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja svih radnika u oblasti zdravstva.

Također, tokom sastanka ukazano je i na činjenicu kako je zajednički pregovarački proces definiran zakonom i jednoglasnom odlukom Vlade u koordiniranju s direktorima bolnica i domova zdravlja, zavoda zdravstvenog osiguranja i vladama Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona kao suosnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Još jedanput je istaknuto kako se kroz Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu na području HNK-a za svaku kategoriju djelatnika u sistemu zdravstva definiraju svi elementi za obračun plaća, ali i druga prava i obaveze.

Također, tokom sastanka je naglašeno kako se iz godine u godinu u zdravstveni sistem investira sve više sredstava, ali pri tomu materijalna prava radnika ostaju ista. Potkrepljujući te navode, istaknuto je kako su od 2012. do 2018. godine izdvajanja za zdravstvo povećana za više od 30 posto.

"Razumijevanje zahtjeva zdravstvenih i radnika u zdravstvu predstavnici Vlade, u ime svih poslodavaca, potvrdili su i danas iskazanom spremnošću da se, dodatnim naporima, uštedama i drugim mjerama, zdravstvenom sistemu za plaće na godišnjem nivou osigura dodatnih 12 miliona maraka. Ukoliko bi poslodavci-uprave bolnica i domova zdravlja, također, poduzeli potrebne korake racionalizacije poslovanja, harmonizacije primanja i druge mjere u skladu sa Zakonom o radu, na što su višekratno pozivani, stvorili bi se finansijski preduvjeti za daljnje poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvu u narednom razdoblju", navodi se u saopćenju Vlade HNK-a.

Također, Vlada je i tokom današnjeg sastanka pozvala sve dionike zdravstvenog sistema da prihvate realne okolnosti u kojima se sustav nalazi te da svako da svoj doprinos kako bi zdravstveni sustav mogao odgovoriti svim izazovima i potrebama građana.  

U tom kontekstu, dogovoreno je kako će se u sljedećih deset dana ponovno sastati svi dionici zdravstvenog sustava (uprave domova zdravlja, bolnica, osnivači i suosnivači) kako bi iznova razmotrili tijek procesa pregovaranja.
 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo