Sarajevo -4 °C Nedjelja 16.12.


13.03.2018. / 17:26h Svijet - Napadnut vojnik

Napadač u Beču je simpatizer terorista, motivi i dalje nepoznati

Napadač u Beču je simpatizer terorista, motivi i dalje nepoznati
Muškarac koji je nožem ubo austrijskog vojnika ispred stana iranskog ambasadora u Beču bio je simpatizer islamističke ideologije, ali je još rano govoriti o njegovim motivima, saopšteno je iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Napadač koji je u nedjelju, 11. marta, napao vojnika, bio je Austrijanac egipatskog porijekla. Vojnik, koji je ubio napadača, nije ozbiljnije povrijeđen.

Izvršen je pretres stana napadača i pregledani su podaci o njegovoj aktivnosti na internetu.

Sve što se do sada o napadaču saznalo upućuje na to da je bio simpatizer političkog islama, da bi kasnije objasnila da je mislila na oblik radikalnog islamizma.

Beč je do sada bio pošteđen smrtonosnih napada islamističkih militanata, kakvi su se dogodili u Parizu, Briselu i Berlinu u posljednjih nekoliko godina.

Iako je u napadu ubijen samo napadač, povezanost sa radikalnim islamom predstavlja brigu za austrijske zvaničnike, navodi Reuters.

Ekstremizam je odbačen kao motiv u drugom napadu koji se u Beču dogodio u srijedu, 7. marta, kada je napadač nožem povrijedio četiri osobe.

Državljanin Afganistana je uhapšen u okviru istrage o tom incidentu.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još