26°C
Mostar 35°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

13.03.2018 / 16:22 BiH - Želi raspravu unutar SDP-a

Pudarić za Vijesti.ba o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH

Pudarić za Vijesti.ba o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH
Svetozar Pudarić / Vijesti.ba
Bivši potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i član SDP-a BiH Svetozar Pudarić iskoristio je statutarnu mogućnost u okvirima ove političke partije da se nominira kroz organe stranke kao potencijalni kandidat SDP-a za člana Predsjedništvca Bosne i Hercegovine.

Pudarić u razgovoru za Vijesti.ba navodi da je toku je postupak u kojem se unutar SDP-a identifikuju i predlažu kanidati  SDP-a na narednim izborima.

"Kao što mi omogućava Statut i pravilnik o kandidovanju ja sam iskoristio pravo kandidature da se kandidujem kao potencijali kandidat SDP-a za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine", kaže Pudarić.

Međutim, nastavlja Pudarić, suštinski problem jeste pitanje da li sam svjestan da je to sadašnjim zakonom neprihvatljivo jer po trenutnom Izbornom zakonu iz Federacije Bosne i Hercegovine u Predsjedništvo se biraju Hrvat i Bošnjak a Srbin iz Republike Srpske, navodeći da je potpuno svjestan te vrste tehničkog i pravnog problema, kaže Pudarić.

Ističe da njegova kandidatura i jeste sa isključivom namjerom da se njegovo ime nađe na listiću za kandidate za članove Predsjedništva i da se na bazi principa otvori rasprava unutar SDP-a.

 "Rasprava o tome da li nakon svih presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, se može ukoliko se poštuje Ustav BiH u onoj odredbi gdje jasno stoji da Evropska konvencija o ljudskim pravima da ima prednost u odnosu na zakone koji su donešeni u BiH i da je presudama Evropskog suda konstatovana diskriminacija koja se vrši prilikom izbora za članove Predsjedništva suprotna odredbama konvencije, i  rasprava o tome da li je SDP spreman da uđe u tu politilčku borbu da se ljudska prava koja su zagarantovana svakom stanovniku Evrope, po evropskim standardima poštuju i u BiH, a koja su ugrađena i u Ustav BiH, te imaju prednost", navodi Pudarić u izjavi za Vijesti.ba.

"Odnosno da li smo spremi da uđemo u političku borbu za Bosnu i Hercegovinu koja je evropska a ne dejtonska i to na način da ćemo svjesno ući u kandidatru nepodobnih kandidata po diskriminirajućim odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine", dodao je Pudarić.

On smatra da da bi takav pristup bio drugačiji i premijeren Bosni i Hercegovini.

"Ukoliko SDP prihvati taj pristup a ne pristane na to da sada idemo sa inat kandidatom prema HDZ-u ili da uđemo u utrku za bošnjačkog poglavicu, u čemu će vrlo rado učestvovati druge partije, to jeste da ne budemo oni koji će pričati da će iskoristiti mandat za to da razdruže jedan dio ove zemlje od cjeline i da se založimo za nešto drugačije što je primjereno Bosni i Hercegovini", zaključio je Pudarić.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo