7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

13.03.2018 / 11:46 BiH - Brojna kršenja zakona

Sindikata građevinarstva upozorio pravosudne organe: Bajramović i Šatorović djeluju nelegalno!

Sindikata građevinarstva upozorio pravosudne organe: Bajramović i Šatorović djeluju nelegalno!
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Redžep Tufekčić uputio je dopis pravosudnim organima BiH u kojem je upozorio na nezakonito djelovanje čelnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i Sindikata građevinarstva.

U dopisu Tufekčić navodi da smo očevidci svakodnevne bespoštedne borbe predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića za ostanak u Sindikatu i ustoličenja njemu odanog Selvedina Šatorovića za njegovog nasljednika. Čak se može reći da oni ne biraju sredstva za pozicije u Sindikatu. 
 
Kao što je nedavno, tačnije 02.03.2018. i 08.03.2018. objavljeno na "Vijesti.ba", ovaj dvojac u saradnji sa pratećim predsjednikom Sindikata metalaca Bajrom Melezom, ne preza ni od čega kako bi ostali na "planiranim" funkcijama bar još jedan mandat. 
 
Tako su zbog neuspjeha na tzv 14. Kongresu doživjeli poraz, a odmah poslije toga otišli kako se glasanje ne bi moglo ponoviti, jer su uplašeno minirali Kongres očekujući da će dobiti na vremenu, lobirajući za novozamišljenog predsjednika Šatorovića. Međutim, članstvo Sindikada i građani Sarajeva i BiH su procijenili da kriminalci ne mogu voditi Sindikat, te usputno pljačkati članstvo Sindikata i poreske obveznike. 
 
Ovom prilikom stavljamo do znanja da Savez samostalnih sindikata od rata pa sve do 08.05.2012. nije bio registriran kod nadležnog organa Ministarstva pravde BiH, a cijelo vrijeme, od rata do danas, nema zvanične osobe za zastupanje tog sindikata, niti se zna kojom djelatnošću i aktivnostima se bavio taj samozvani Savez samostalnih sindikata BiH.
 
Kako raniji samozvani predsjednik, tako ni današnji samozvani predsjednik Saveza samostalnih sindikata nisu upisani kao osobe za zastupanje tog sindikata. 
 
U prilog ovoj tvrdnji svjedoči Izvod iz registra Ministarstva pravde BiH od 08. marta 2018. godine 
 
dokument-2
 
U tom izvodu nije naznačeno o kojoj osobi za predstavljanje i zastupanje tog SSSBiH se radi, niti koju djelatnost taj SSSBiH obavlja. 
 
Ako se zna koliko sredstava je do sada isplaćeno samozvanim predstavnicima SSSBiH i njihovim pomagačima, te činjenici da se kako SSSBiH, tako i granski sindikati lažno predstavljaju kod zaključivanja ugovora o iznajmljivanju nekretnina u Gradcu i Podgori, organi gonjenja su obavezni da se uključe u ovaj kriminal i korupciju. 
 
SSSBiH već preko 20 godina djeluje bez propisane registracije, premda je još raniji predsjednik Edhem Biber bio upozoravan od strane bivšeg direktora Zajednice za odmor i rekreakciju radnika BiH, rahmetli Nurage Kovačevića i predsjednika Upravnog odbora Zajednice za odmor i rekreaciju radnika BiH Asima Šakovića da treba da legalizira SSSBiH.
 
U prilog ovoj tvrdnji svjedoči dopis od 02. aprila 2007. godine koji je Kovačević i Šaković uputili Glavnom odboru SSSBiH 
 
dokument-21234
 
No, SSSBiH nije bio registriran do 08.05.2012. a osoba za zastupanje tog sindikata nije upisana u registar, što znači da nije ni SSSBiH regularan  i da su svi akti ili postupanja tzv predsjednika SSSBiH ništavni, te da su osobe koje su se predstavljale kao predsjednici, zamjenici, potpredsjednici i drugi rukovodioci djelovali nelegalno, jer nisu registrirani sukladno Zakonu o udruženjima BiH. 
 
Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala krši Zakon o udruženjima, Statut tog Sindikata i druge akte, jer je predsjednica tog sindikata svojevoljno i nelegalno ovlastila osobu da uime tog sindikata potpisuje sve akte i svojim potpisom i pečatom potvrđuje razne akte uime tog sindikata, a da za to nije uredno registriran kod nadležnog ministarstva. To znači da Naida Sarajlija-Alihodžić krši Zakon o udruženjima, zloupotrebljava položaj i čini druga kaznena djela, kao što je 2015. godine zloupotrebnom ovlaštenja i potpisivanjem štetnog ugovora za Sindikat prodala nekretnine u Gradcu (Hrvatska) za 760.000 evra, iako je sudski procjenitelj te nekretnine procijenio na 1.365.000 evra. Protiv iste se vodi kaznani postupak kod Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu. Zbog učinjenog kaznenog djela hotel "Građevinari", a pod sadašnjim nazivom "Pinija" je zatvoren od strane policijskih i carinskih organa Republike Hrvatske. 
 
Usputno rečeno, Naida Sarajlija-Alihodžić se pri prodaji tog hotela lažno predstavila, jer se nekretnina ne vodi na sadašnjem sindikatu, već na ranijem Republičkom odboru sindikata BiH. Sadašnji SIndikat još nije uskladio svoj pravni slijed poslije rata pa na ovamo, niti danas kao što nisu to uradili ni drugi sindikati po granama. 
 
Sadašnji samozvani predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović je od članica granski sindikata redovno ubirao članarinu i nikome nije poznato u koje svrhe je novac trošen, a to se vidi iz činjenice da na 14. Kongresu SSSBiH nije usvojen izvještaj o poslovanju, jer se ispostavilo da su novci trošeni neplanski.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo