16°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

13.03.2018 / 11:34 Crna hronika - Izvještaj MUP-a RS

Dvojac iz Pala oštetio budžet za skoro milion KM

Dvojac iz Pala oštetio budžet za skoro milion KM
Ilustracija / Vijesti.ba
Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa Poreskom upravom Srpske, podnijela je nadležnom tužilaštvu izvještaj protiv lica čiji su inicijali A.Š. /26/ i Z.Š. /47/ iz Pala i protiv paljanskog privrednog društva "Iks iks iks" /XXX/ zbog sumnje da su budžet Srpske oštetili za oko 941.600 KM.

Iz MUP-a Srpske je saopšteno da je A.Š. u svojstvu ovlaštenog lica paljanskog preduzeća po dogovoru sa Z.Š. od 2015. do 2017. godine, na osnovu sačinjenih prividnih ugovora i drugih transakcija putem računa i blagajne, naredio isplate u ukupnom iznosu oko 1.413.600 KM, čime su počinila krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Na ovaj način ova lica su prikrivenim isplatama, koje su izvršene od firme "Iks iks iks" prema Z.Š, izbjegla zakonsku obavezu plaćanja poreza i doprinosa i počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, a budžet Srpske oštetili za oko 941.600 KM.

Dio novca stečenog u ovim krivičnim djelima osumnjičena lica su vratila u pravni promet prikazujući ga kao pozajmicu privrednom društvu u iznosu oko 158.000 KM, dok su dio iskoristili za kupovinu nepokretne imovine vrijednosti 250.000 KM, te za izgradnju i opremanje luksuznog stambenog objekta čime su počinili krivično djelo pranje novca.

Izvještaj je podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo protiv A.Š. i Z.Š. i privrednog društva "Iks iks iks" zbog sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije su i u martu 2017. godine podnijeli izvještaj protiv istih lica zbog sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i falsifikovanje ili uništenje poslovnih i trgovačkih knjiga kojima su su pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednom društvu "Iks iks iks" u iznosu od 536.502 KM.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Zoranu Šljiviću i njegovom sinu Aleksandru Šljiviću.


(Vijesti.ba / SRNA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo