Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


13.03.2018. / 10:44h Svijet - Valerij Gerasimov

Moskva će reagovati ako ruska vojska bude ugrožena

Moskva će reagovati ako ruska vojska bude ugrožena
Moskva je spremna da reaguje ukoliko životi ruskih vojnika budu ugroženi, uključujući napade na Damask u Siriji, izjavio je šef Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov.

On je podsjetio da se u Damasku i u prostorijama sirijske državne odbrane nalaze mnogi ruski savjetnici, vojnici, kao i predstavnici ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

"U slučaju da su ugroženi životi ruskog vojnog osoblja, ruska vojska će odgovoriti određenim mjerama i protiv projektila i protiv onih koji ispaljuju te projektile", izjavio je Gerasimov.

Iz ruskog Ministarstva odbrane je saopšteno da postoji informacija da militanti u Siriji planiraju da izvrše napad hemijskim oružjem, za koji bi kasnije okrivili sirijske vlasti u Damasku.

Gerasimov je dodao da su militanti već poslali "civile" u istočnu Gutu koji će "glumiti žrtve" napada hemijskim oružjem i da su "Bijeli šljemovi", kao i filmske ekipe već tamo, prenijela je "Raša tudej".

"Nakon navodnog napada hemijskim oružjem, SAD će optužiti sirijske vlasti, a zatim će se pojaviti sa 'dokazom o masovnom ubijanju civila u Siriji', koje su izvršili Damask i Rusija, koja podržava sirijske vlasti", rekao je Gerasimov.

Šef Generalštaba ruske vojske je dodao da će zatim Vašington, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem, vjerovatno izvršiti napad na štab Vlade u Damasku.

Ambasador SAD u UN Niki Hejli upozorila je juče da će Vašington na svoju ruku preduzeti mjere protiv Sirije, ukoliko to ne uradi Savjet bezbjednosti UN.

"Kada Savjet bezbjednosti UN nije uspio da reaguje nakon napada hemijskim oružjem u sirijskom Han Šejhunu prošle godine, SAD su uspješno izvršile napad na avio-bazu iz koje je sirijski predsjednik Bašar el Asad započeo napad hemijskim oružjem", izjavila je Hejlijeva.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još