24°C
Mostar 22°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

12.03.2018 / 23:16 Politika - "Pošteno" na FTV-u

Mušić i Bradara o blokadama vlasti, odnosima u koaliciji i borcima

Mušić i Bradara o blokadama vlasti, odnosima u koaliciji i borcima
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda federalnog Parlamenta Edin Mušić i Lidija Bradara večeras su u emisiji "Pošetno" urednice i voditeljice Duške Jurišić govorili o funkcionisanju vlasti u Federaciji BiH, odnosima u parlamentarnoj većini i koaliciji, ali i o problematici boračke populacije.

Mušić je konstatovao da je Federalni parlament u latentnoj krizi od sredine decembra prošle godine, ali da su, uprkos tome, usvojeni strateški dokumenti za funkcionisanje FBiH, poput budžeta i finansijskih planova. Prema mišljenju predsjedavajuće Doma naroda, odnosi u Vladi FBiH su poremećeni, pa se i kriza prenosi na rad Parlamenta.
 
Govoreći o zakonu o demobilisanim borcima, Mušić je izrazio nadu da će biti usvojen u parlamentarnoj proceduri do oktobarskih izbora. On je napomenuo da problematika boračke populacije traje već duže vremena, te da je 2010. godine prestao da važi zakon koji je bio na snazi, a da se u jednom mandatnom periodu uopšte nije bavilo ovim pitanjem.
 
"Mi smo imali proaktivan odnos naspram pitanja boračke populacije, ali se na jedan zagonetan način došlo do tačke kada je zakon došao u pitanje", rekao je Mušić, dodajući da je to bilo zbog "određenih isključivosti", ali nije precizirao šta to konkretno podrazumijeva.
 
On je potcrtao da zakon o demobilisanim borcima treba biti urađen na kvalitetnoj bazi. 

posteno
 
Bradara je istakla da su zakoni o dopunskim pravima demobilisanih boraca uglavnom u nadležnosti kantona, te poručila da bilo kakav zakon da Vlada usvoji i uputi ga u proceduru, potrebno je da ne bude osporavan u pogledu ocjene ustavnosti sa opštinskog ili kantonalnog nivoa. 
 
"Neki bez ministra finansija obećavaju usvajanje zakona koji koštaju pola milijarde KM", naglasila je, između ostalog, Bradara. 
 
Sagovornici su se osvrnuli i na zategnute odnose između stranaka iz kojih dolaze - SDA i HDZ BiH. Oboje su konstatovali da razgovor i dogovor nemaju alternativu. 
 
Mušić je konstatovao da je Federacija BiH složen sistem, u kojem mora postojati dogovor i sinergija. 
 
"Mjerljivi parametri u periodu mandata ove Vlade i ovog Parlamenta su pozitivni i skoro svi imaju uzlazni trend, što bi trebalo nastaviti dalje", smatra predsjedavajući Predstavničkog doma.  
 
Bradara je istakla da su problemi među koalicionim partnerima nastali onog momenta kada je prestao razgovor. 
 
(Vijesti.ba)
 
 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo