Sarajevo -4 °C Nedjelja 16.12.


12.03.2018. / 12:40h BiH - Predsjednik Sindikata obrazovanja KS

Dedić: Da, dao sam iskaz i dokaze Tužilaštvu KS o kriminalu Šatorovića i Sivre!

Dedić: Da, dao sam iskaz i dokaze Tužilaštvu KS o kriminalu Šatorovića i Sivre!
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevo započelo je saslušanja u vezi sa predmetom koji je formiran protiv Selvedina Šatorovića, inače poraženog kandidata za predsjednika na posljednjem Kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH). Ovo je za Vijesti.ba potvrdio Ibrahim Dedić, predsjednik Udruženja Samostalni Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiO KS).

Protiv Selvedina Šatorovića i Saudina Sivre, inače bliskih rođaka i čelnika kantonalnog sindikata obrazovanja, podnesene su tri krivične prijave zbog zloupotrebe položaja i finansijskih malverzacija, a protiv Selvedina Šatorovića NK Čerlik također je podnijeo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja. 

Dedić je za Vijesti.ba potvrdio da ima saznanja da su i drugi svjedoci pozvani da daju iskaze.

"Da, bio sam u Tužilaštvu KS na njihov poziv. Naš Sindikat je dostavio Tužilaštvu dokaze i krivičnu prijavu, te sam dao iskaz na te okolnosti", kratko je rekao Dedić, ne želeći otkrivati detalje kako ne bi ugrozio istragu.

No, Dedić upozorava da je to samo jedan od razloga zbog kojih krovni Sindikat ne može predvoditi Šatorović niti dosadašni predsjednik Ismet Bajramović.

"Mi smo u posjedu dokumenata koji ukazuju na zloupotrebe položja, poreske prevare i malverzacije kako u Savezu, tako i u granskom Sindikatu obrazovanja, koji predvodi Selvedin Šatorović i njegov bliski rođak Saudin Sivro. Također, opće je poznato da je formiran i otvoren predmet u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo protiv Šatorovića jer je u ZD Kantonu podnesena ozbiljna krivična prijava dok je obnašao funkciju privremenog predsjednika Upravnog odbora NK Čelik", kaže Dedić.

ibrahim-dedic

Ibrahim Dedić

SSOOiO KS poručuje da Bajramović i Šatorović "iz moralnih razloga ne mogu nastaviti djelovanje u Savezu jer je poznata činjenica da su kršili Zakon o radu FBiH i Opći kolektivni ugovor, jer nisu isplaćivali plate, regres i topli obrok svojim uposlenicima", prenose Vijesti.ba.

"To je utvrdio i njihov Nadzorni odbor, a Glavni odbor zbog toga im nije usvajao Finansijske izvještaje i Izvještaje o radu. Isto tako, poznato je da je položaj uposlenika u obrazovanju u Federaciji BiH veoma težak i danas imamo alarmantno stanje u KS, ZDK, SBK, TK, BPK i USK-u, te smo iznenađeni da je Šatorović uopće mogao biti kandidat za predsjednika Saveza", navodi Dedić.

Kako ističe, zabrinjavajuće su informacije iz Saveza "da svoj bijes zbog gubitka glasova Šatorović iskaljuje pritiscima i prijetnjama prema uposlenicima kojima se upućuju vulgarne uvrede i prijetnje otkazima".

"Isto tako smo zabrinuti zbog političkih sporazuma koje predstavnici Saveza sklapaju sa strankama na vlasti kako je to radio Bajramović, a sada i Selvedin Šatorović. Imajući u vidu sve ove činjenice, smatramo da Savez ne smije dozvoliti da na nastavku Kongresa ovakve osobe preuzmu SSSBiH jer bi to neminovno vodilo urušavanju i totalnoj propasti sindikalnog pokreta u BiH", zaključuje Dedić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još