Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


11.03.2018. / 20:51h BiH - Jasmin Ahić za Vijesti.ba

Odnosi u regiji zavise isključivo od EU i NATO-a

Odnosi u regiji zavise isključivo od EU i NATO-a
Profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu Jasmin Ahić ocijenio je u razgovoru za Vijesti.ba da je ruski uticaj prijetnja regionu, koja ne bi smjela biti niti potcijenjena, niti precijenjena.

"Ako zapovjednik NATO-a u Evropi konstatuje da je ruski uticaj prijetnja i da odnose koristi za podrivanje institucija BiH onda imamo ozbiljnu političko sigurnosnu situaciju u predizbornom periodu", istakao je Ahić, komentarišući upozorenje generala Curtisa Scaparrottija da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu, te da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske (RS) za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine (BIH).  

Ahić smatra da bi, nakon Crne Gore i Makednije, izlišno bilo tvrditi da ovakav javno" ispoljeni" ruski uticaj neće potražiti svoje mjesto u BiH, te da je to svima jasno. 

"Ono što je zaista cilj i šta Rusija zapravo želi, te na koji način do tog cilja želi doći - zapravo su prava pitanja", dodaje on.

Ahić je analizirao i odnos predsjednika RS Milorada Dodika prema NATO integracijama BiH. Naime, Dodik je, govoreći o upozorenjima zapovjednika NATO-a u Evropi, rekao da ovaj "general laže". 

Za razliku od današnjeg stava, aktuelni predsjednik RS svojevremeno je imao potpuno drugačiji pristup, odnosno bio je jedan od najvećih zagovornika pristupanja ovom vojnom savezu. 

Tako je najveći pomak u kontekstu MAP-a urađen u vrijeme kada je SNSD na čelu sa Dodikom bio u vlasti na nivou BiH. Osim toga, svojevremeno je u Banjaluci održana i NATO vježba.

"Kada je u pitanju Milorad Dodik, ovo je sada već postala ustaljena matrica "toplo pa hladno". Mislim da odnosi u regiji, pa i samo djelovanje Dodika, zavise od htjenja i volje EU i NATO-a da se iskreno zainteresuju za zapadni Balkan i napokon krenu sa sankcijama. Nakon što su SAD stavile Dodika na crnu listu zbog provođenja nezakonitog referenduma, istu stvar nije uradila EU. Primicanje NATO-u u RS-u, u bilo kojem smislu, bez promjene pristupa međunarodne zajednice prvenstveno EU nema", smatra Ahić. 

Mišljenja je da nije realno očekivati promjenu ka NATO-u u ovakvoj političkoj situaciju u RS-u.

 No, imajući u vidu promjene u Dodikovim stavovima, profesor Ahić je prokomentarisao mogućnost da aktuelni predsjednik RS opet postane jedan od vodećih zagovornika pristupanja NATO savezu, kako bi izdejstvovao uklanjanje svog imena sa "crne liste" SAD-a.

"Držim da Dodik, iako vrsni politički pragmatičar, neće postati zagovornik pristupanju NATO-u jer je veoma dobro svjestan činjenice da u euro-atlanskim integracijama ove atlanske "američke" ipak nisu toliko prijemčljive za taktiku "toplo-hladno", na kraju krajeva "good cop -bad cop" taktika je njihov izum", naveo je on.
 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još