Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


11.03.2018. / 12:30h BiH - Završavanje započetog

Dodikov SNSD napravio ključne korake u približavanju BiH NATO-u

Dodikov SNSD napravio ključne korake u približavanju BiH NATO-u
Iako je jučer tokom posjete Istočnom Sarajevu na sva usta povikao kako je “jadan NATO Savez“, to Miloradu Dodiku ne treba uzeti zdravo za gotovo. Naime, upravo je njegov SNSD nekada snažno lobirao za prijem Bosne i Hercegovine u NATO.

Špirićev zakon i Radmanovićevo pismo
 
U vrijeme dok je 2005. Godine bio čelni čovjek državnog Parlamenta, Nikola Špirić je potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga je SNSD. Ovaj Zakon govori o aktivnostima za prijem u NATO na način da obavezuje sve organe izvršne vlasti u državi da se posvete i provedu sve potrebne mjere za prijem BiH u članstvo NATO-a.  Kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je 2008. potpisao dokumente za intenziviranje dijaloga između BiH i NATO.
 
Također, SNSD-ov predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je 2006. Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu, a 2009. formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).
 
Predsjedništvo BiH, kojim je predsjedavao srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović (SNSD) je na 58. sjednici, koja je održana 10. juna 2009. godine, usvojilo zaključak da će Predsjedništvo BiH uputiti formalni zahtjev Bosne i Hercegovine za dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).
 
Na istoj sjednici usvojen je i tekst pisma koje će Radmanović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, odmah zatim uputiti generalnom sekretaru NATO-a Jap de Hop Sheferu.
 
''Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH'',  stoji u Radmanovićevom pismu.
 
radmanovic-pismo
 
Bili su ovo samo neki od navoda, koje je javno u augustu prošle godine saopćio PDP, u momentu kada je Dodik kritizirao Mladena Ivanića da želi BiH uvesti u NATO savez.
 
Ovi, ali i podaci koji slijede, dokaz su da su upravo Dodik i SNSD učinili kljčne korake koji su BIH primakli NATO savezu.
 
Dodikova zamjerka Ivaniću mogla bi se posmatrati i u kontekstu one – završimo započete. Možda, uistinu Dodik želi biti taj koji će BIH uvesti u NATO Savez. Na to bi bez sumnje pristao, ako bi primjerice zauzvrat dobio skidanje s američke crne liste. Dodik je trgovac, i tu ne bi bilo ništa čudno.
 
Združeni napor

 
Treba podsjetiti i da je lično Milorad Dodik bio ključni organizator vojne vježba "Združeni napor 2009" u Banja Luci, u kojoj je učestvovalo 37 zemalja iz NATO saveza i Partnerstva za mir. Tadašnji američki ambasador u BiH Charles English, u završnom govoru je pohvalio profesionalizam i gostoprimstvo te pohvalio  stalni razvoj saradnje BiH sa NATO savezom i savezničkim zemljama.
 
zdruzeninapor
 
Odnos s Amerikancima je posebna priča. Prije 10-ak godina Milorad Dodik bio je jedan od prvih bh. zvaničnika koji boravio na nosaču aviona USS Harry S.Truman. Bilo je to u okviru posjete organizirane s ciljem upoznavanja načina djelovanja NATO-a čiji je Dodik bio snažni zagovornik.
 
nosac-aviona
 
Pitanje je koji je pravi Dodik danas - ovaj koji govori protiv NATO-a ili onaj koji se zaklinjao u atlanske integracije? Još veće je pitanje kakvog Dodika možemo očekivati sutra. Sudeći po dosadašnjim političkim vratolomijama, sve je moguće.
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još