Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


08.03.2018. / 20:33h BiH - EU Connect o Krivičnom zakonu

Da li se ministar Grubeša zalaže za legalizaciju kriminala

 Da li se ministar Grubeša zalaže za legalizaciju kriminala
Centar za povezivanje sa Evropskom unijom - EU Connect poziva Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Smatraju da bi bilo kakvo "drugačije ponašanje ministra Josipa Grubeše predstavljalo zalaganje za legalizaciju kriminala u BiH".
 
- Osuđujemo pasivan odnos ministra pravde BiH koji, preko Vijeća ministara BiH, nije uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH uprkos tome što je odluka Ustavnog suda BiH, a kojom su proglašene neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, objavljena još 7. jula 2017. godine - saopćeno je iz EU Connecta.  
 
EU Connect je, kaže se dalje u saopćenju, "duboko uvjeren da je ministru pravde BiH poznat jasan stav Evropske unije da BiH ne može postati članica EU s postojećim stepenom korupcije".
 
- Ostali uslovi su slobodni mediji i vlade koje rade za građane, a ne za svoje interese - ističe se. 
 
EU Connect je pozvao i zakonodavnu vlast na državnom nivou da, "u interesu građana BiH, prihvati hitnu proceduru i usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH jer će u suprotnom izabrani parlamentarci snositi direktnu odgovornost za legalizaciju kriminala u BiH".
 
Centar za povezivanje s Evropskom unijom upozorava da je Delegacija EU u BiH jasno kazala "kako bi se neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH moglo odraziti na nadolazeće Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU".
 
- Želimo vjerovati da nijedan ministar, pa tako ni ministar pravde BiH, ne želi da njegov nerad bude uzrok eventualnih zastoja na evropskom putu BiH - kaže se u saopćenju. 
 
EU Connect poziva vlasti da prilikom izrade prijedloga zakona vode računa o usklađenosti s međunarodnim standardima, a posebno onima koji se odnose na Kovenciju Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.
 
- Sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH upozoravamo na važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH. Posebno pozivamo opozicione parlamentarce, a koji čine većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrže usvajanje izmjena i dopuna spornog zakona - kaže se na kraju saopćenja EU Connecta. 

(Vijesti.ba)
 

 


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još