Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.


08.03.2018. / 11:30h BiH - Sjednica predsjedništva SSS BiH

Novi skandal: Većina bojkotuje Bajramovića i Šatorovića, vode Sindikat u konačni krah!

Novi skandal: Većina bojkotuje Bajramovića i Šatorovića, vode Sindikat u konačni krah!
Odlazeći predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) Ismet Bajramović i poraženi kandidat Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSS BiH, režirali su u ponedeljak novi skandal, zloupotrebljavajući poziciju kako bi produžili svoju vladavinu i dodatno narušili krovni sindikat, koji se nalazi u najvećoj krizi od svog nastanka prije 120 godina.

Naime, Bajramović i Šatorović su zanemarili činjenicu da su minirali i prekinuli sjednicu Kogresa i praveći se da se ništa nije dogodilo održali sjednicu krnjeg predsjedništva kojoj je bio cilj samo produžiti vrijeme  u kojem sjede u foteljama.

Međutim, kako saznajemo, od javnosti su sakrili činjenicu da im je većina članstva SSS BiH putem svojih predstavnika poslala pismeni crveni karton i upozorila da neće učestvovati u njihovom neregularnom radu dok se ne održi nastavak kongresa i ne izabere novo rukovodstvo!

Uprkos tome, Bajramović i Šatorović nastavljaju dezinformirati javnost i prkositi velikoj večini članova Saveza koji su svoje mišljenje o njihovom radu dali na kada su na Kongresu velikom većinom glasali protiv toga da Šatorović bude izabran za novog predsjednika bez obzira na to što je za njega agitirao Bajramović.

Bajramovićeva sjednica Predsjedništva SSS BiH je bojkotovana od jednog broja predstavnika granskih sindikata, a istoj su uglavnom prisustvovali poslušnici Bajramovića i Šatrovića koji su upravo na poziv Šatorovića napustili svoj vlastiti kongres kako bi spriječili drugi krug glasanja i sigurne smjene sa čelnih pozicija u Savezu.

Na istom skupu, prezentirana su pisma sindikata sa većinskim brojem glasova u kojem se eksplicitno traži hitan nastavak prekinutog kongresa radi izbora novog rukovodstva Saveza.

Ali, činjenica je da je Bajramović prešutio u javnosti zahtjeve većine članstva te ih nastavio ignorirati., što potvrđuje da je cijelokupan Sindikat postao talac bjesomučne borbe njega i Šatorovića da zadrže pozicije i privilegije koje imaju. Podsjećamo, kongres je odbio usvojiti izvještaj o radu Bajramovića i rukovodstva Saveza, ali što je i važnije nadzorni i glavni odbor Saveza već tri godine odbijaju finansijske izvještaje zbog nenamjenske potrošnje novca, visokih troškova, nekontroliranih putovanja i reprezentacije, skandalozne činjenice, da po uzoru na brojne tajkune jedno vrijeme nisu plaćali plaće, otpremnine itd svojim vlasttm uposlenicima. Međutim, sve ovo nije dovoljan razlog da Bajramović kao i Šatorović, za koga on uporno agituje shvate da su izgubili podršku većine članstva te ako ništa iz moralnih razloga sami podnesu ostavke. Umjesto toga oni od javnosti skrivaju svoje katastrofalne rezultate održavanjem jedinog kongresa u BiH bez prisustva novinara i svakodnevnim plasiranjem neistina o stvarnim razlozima poraza Selvedin Šartorovića prvom krugu glasanja.

Suočeni sa očiglednim ignoriranjem predstavnici granskih sindikata koji predstavljaju najveći broj članova u Savezu već poručuju putem svojih legitimnih tijela da više ne priznaju Bajramovića i Šatorivića kao predstavnike Saveza.  

Vijesti.ba saznaju da su na ne nedavno održanom sastanku Glavnog odbora  Samostalnog sindikata šumarstva prerade drveta i papira  usvojeni zaključci u kojima stoji da zbog postupaka tokom održavanja 14. Kongresa SSS BiH rukovođenim ličnim interesima, a ne interesima Saveza Bajramović i Šatorović više  “ne mogu biti smatrani legitimnim predstavnicima Saveza”. U skladu sa tim jedam  broj članica Saveza već je prestao sa redovnim uplatama od kojih se ova institucija uglavnom finansira dok se ne nastavi kongres i ne okonča izbor novog rukovodstva, što predstavlja samo još jednu potvrdu da je večina članstva u Savezu spremna da se obračuna sa opstrukcijama koje provodi Bajramović zajedno sa poraženom strukturom Saveza.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još