17°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

06.03.2018 / 14:17 BiH - Poražavajući podaci

BiH treća u svijetu po nezaposlenosti

BiH treća u svijetu po nezaposlenosti
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina treća je zemlja u svijetu po nezaposlenosti, navodi se u izvješćima pojedinih svjetskih medija.

Najveća nezaposlenost u svijetu je u Džibutiju, potom u Kongu, a onda slijedi BiH. Iza nas su dalje u nezavidnom društvu gospodarstva Afganistana i Kenije.

Ovaj podatak ne navodi se samo u izvješćima medija, već njime barataju i službe za statistiku velikog broja zemalja svijeta i može se pronaći u njihovim publikacijama na internetu.

Grafika ispod pokazuje rangiranje zemalja po nezaposlenosti s internetske stranice Trading Economics.

Isti podatak navodi se i na stranici organizacije World Top 20.

Inače, treba objasniti kako postoje dva načina računanja nezaposlenosti. Jedan način je zbroj osoba prijavljenih na zavod za zapošljavanje i upravo taj način računanja ovdje je korišten i po njemu je nezaposlenost u BiH veća od 40 posto.

Drugi način je takozvana anketa radne snage koja uzima u obzir da jedan broj ljudi koji su prijavljeni na zavod ipak radi. Po toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezaposlenost u BiH iznosi oko 27 posto i taj podatak najčešće se navodi u službenim izvješćima o nezaposlenosti u našoj zemlji, a njega isključivo koriste bh. političari kada govore o problemu nezaposlenosti.

Najmanju stopu nezaposlenosti u svijetu, prema objavljenim podacima, na ovim stranicama ima Katar, i to u postotku 0,10 posto, a zanimljivo je i to kako se na toj listi na zavidnom trećem mjestu nalazi Bjelorusija, čija stopa nezaposlenosti iznosi impresivnih 0,50 posto.

(Vijesti.ba / Večernji.ba)

Izdvajamo