17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

28.02.2018 / 21:26 BiH - Huskić i Ćerimagić

Analitičari o odgovorima na Upitnik: Sada je sve na političarima u BiH

Analitičari o odgovorima na Upitnik: Sada je sve na političarima u BiH
Foto: Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina danas je zvanično predala odgovore na Upitnik Evropke komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU. O predaji odgovora na Upitnik i onome što slijedi za Vijesti.ba su govorili analitičari evropskih integracija Adnan Huskić i Adnan Ćerimagić.

Isprazne rasprave
 
Predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije dolazi u trenutku kada se u BiH opet previše vremena i energije troši na isprazne rasprave koje ne donose promjene, koje realno niko u i izvan BiH ne razumije, te od kojih građani i država BiH nemaju koristi, stav je analitičara Evropske inicijative za stabilnost Adnana Ćerimagića.  
 
"Građane BiH interesuje da udišu zdrav zrak, da piju čistu vodu, da ih manje gine u saobraćajnim nesrećama, da imaju bolju zdravstvenu zaštitu i kvalitetnije obrazovanje, te bolje i plaćenije poslove. Do njih se može doći kroz veće investicije i veći izvoz i na način kako su to, naprimjer, uradile zemlje Baltika, a koje su prije samo tri decenije bile siromašnije i zaostalije od republika bivše Jugoslavije, dok danas mogu služiti kao model za BiH", navodi Ćerimagić u izjavi za Vijesti.ba.
 
On napominje da su političari i vlade zemalja Baltika razvoj svojih zemalja pokrenuli i omogućili tako što su svoje zakonodavstvo, rad svojih institucija i svoje politike uporedile s onim u razvijenim zemljama EU, pa onda od EU dobile podršku i novac da usvoje i provedu najviše standarde i najbolje prakse i sustignu i u nekim segmentima, kao što je kvaliteta obrazovanja, i prestignu prosjek EU.   
 
"Danas predani odgovori i mišljenje koje će EU pripremiti na osnovu njih pomoći će BiH da se uporedi s EU, a da li će i kada sustići zemlje Baltika i prosjek EU ovisi isključivo od političara u BiH i toga da li će u izborne kampanje ići sa ciljem da se takmiče u ispraznim i beskorisnim temama ili u dobrim idejama i programima sustizanja nivoa razvoja Baltika i EU. Naravno, ovisi i od građana BiH, koji na izborima trebaju dati podršku onim koji će takve programe i provesti", mišljenja je Ćerimagić.
 
On dodaje da nedavna Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan i današnje poruke predstavnika EU u Sarajevu idu u pravcu želje da se snažnije i konkretnije podrži jedan takav put BiH.
 
Test za mehanizam koordinacije
 

Huskić podsjeća da BiH nije dobila mišljenje Evropske komisije po pitanju dostavljenih odgovora.
 
"Shvatam zašto je našim vlastima potrebno da čin predaje Upitnika predstave kao ogroman uspjeh. Oni pokušavaju da nešto što je tehnički proces predstave kao spektakularnu stvar kojom će se sada BiH čizmama od sedam milja približavati EU. Predaja odgovorna na Upitnik tehnički je korak u cijelom procesu i ne vidim zašto se od toga pravi spektakl. No, jasno mi je da vlasti u izbornoj godini žele da ovo prikažu na način da je BiH upravo sa ovom vlašću napravila krupne iskorake prema EU", pojašnjava Huskić.
 
Jasno mu je, dodaje, i zbog čega ljudi iz EU "igraju ovu igru sa domaćim političarima".
 
"Kod nas je nekada potrebno naglašavati uspjeh i tamo gdje ga nema, valjda zato što se smatra da se političari na taj način ohrabruju za neke dalje stvari", ističe Huskić.
 
U razgovoru za Vijesti.ba, ovaj analitičar ocjenjuje da je dobro što je BiH uspjela popuniti Upitnik Evropske komisije i uručiti usaglašene odgovore.
 
"Ovo je prvi test za mehanizam koordinacije i tijela unutar njega, ali i za spremnost političkih aktera da napokon dođu do nečega što je objedinjeno. U tom smislu, vidim pozitivan karatker svega toga", dodaje Huskić. Ipak, ponavlja da u priči o uručivanju odgovora "od muhe ne treba praviti slona" i govoriti da je današnji dan istorijski. 
 
Govoreći o porukama koje je danas u uputio predsjednik Evropske komisije Junker, Huskić navodi da je ključno što nije bilo špekulisanja sa datumima.
 
"To je vrlo dobro, jer se u ovom momentu i ovakvim okolnostima ne može licitirati sa datumima. To bi bilo neozbiljno", mišljenja je on.
 
Huskić dodaje da nova Strategija EU za Zapadni Balkan i fokusirana na Srbiju i Crnu Goru, dok su u ranijim nacrtima ovog dokumenta pominjani i neki datumi za BiH.
 
"Recimo, 2019. godina za kandidatski status, što je sa našim sadašnjim tempom vrlo realistično, ukoliko ne bude dodatnih problema. Osim toga, pominjala se i 2023. godina kao datum otpočinjanja pregovora. Dakle, četiri godine nečega bilo je rezervisano za BiH, tačnije ničega", ističe Huskić. 
 
Potcrtava da je BiH stavljena po strani u novoj Strategiji za Zapadni Balkan.
 
"Želi se regionalnom dinamikom ubrzati evropski put BiH, ali ne eksplicitno radom u BiH i sa BiH, već vidi se da je fokus na drugim državama poput Makedonije, rješavanju političkih sporova i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i slično. To bi trebalo da nam posluži kao otrježnjavajući element, dakle nismo centar svijeta i EU sav svoj fokus neće staviti na BiH. Osim toga, naš progres će se mjeriti onim što budemo uradili", navodi Huskić. 
 
U narednom periodu pred BiH je suštinsko ispunjavanje uslova, što je poručio i predsjednik Evropske komisije.
 
"Naglasio je da su suština evropske vrijednosti, ne ulazeći u debatu oko Izbornog zakona, koliko je govorio o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Sve to je Evropska komisija podvela pod široki pojam zarobljena država i šta se sve mora učiniti kako bi ova društva bila oslobođena", zaključio je Huskić.
 
 
 
N.Ć
 
(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo