25°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

26.02.2018 / 13:21 BiH - Borka Rudić

U BiH ne postoji zakonski okvir koji štiti branitelje ljudskih prava

U BiH ne postoji zakonski okvir koji štiti branitelje ljudskih prava
FENA
U Bosni i Hercegovini ne postoji zakonski okvir koji štiti branitelje ljudskih prava, što podrazumijeva zaštitu od fizičkih napada, prijetnji, nasilja na društvenim mrežama i diskriminacije u medijima - kazala generalna tajnica Udruženja BH novinara i autorica analize "Bezbjednosni rizici u radu branitelja/branitejica ljudskih prava u BiH" Borka Rudić, koja je predstavljena danas u Sarajevu.

Izdvojila je nedavno kažnjavanje Radio-televizije RS-a zbog neprofesionalnog izvještavanja o predsjednici Udruženja Žena - žrtva rata Bakiri Hasečić, na koje je reagirala Regulatorna agencija za komunikacije te naglasila da treba postojati više takvih reakcija.
 
Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Vos koji je podržao projekt "Ostati sigurne - Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH" u okviru kojeg je i predstavljena Analiza, naglasio je da se Holanđani ne bore samo za zaštitu ljudskih prava, već i za one koji se bore za njihova prava.
 
Istakao je važnost tog projekta naglašavajući da je nasilje nad ženama fenomen u cijelom svijetu.
 
Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović Hadžiabdić naglasila je da u BiH ne postoje izrađene smjernice koje sistematiziraju tu problematiku, već da postoje u različitim zakonima, krivičnim zakonima FBiH i RS, Zakonu o zabrani diskriminacije BiH te Zakonu o ravnopravnosti spolova BiH.
 
Također je naglasila da je govor mržnje u BiH zabranjen i kodeksom o audio-vizualno medijskim uslugama i medijskim uslugama radija Regulatorne agencije za komunikaciju.
 
Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović kazala je da Projekt podrazumijeva iznalaženje mehanizama kako bi se zaštitile braniteljice ljudskih prava, a to su organizacije za borbu protiv nasilja na osnovu spola, žene - žrtava rata, institucije sistema te mediji.
 
Istakla je da će kroz projekt izraditi analizu rizika te protokol o postupanju koji će rezultirati potpisivanjem sporazuma s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Ministarstvom za ljudska prava, kako bi ozvaničili postojanje mehanizama zaštite branitelja ljudskih prava. 
 
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo