Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


25.02.2018. / 13:02h Politika - Poziv na izbore

SBB, SDP i DF: Zajednički nastup u pregovorima oko Mostara

SBB, SDP i DF: Zajednički nastup u pregovorima oko Mostara
U Mostaru je završen sastanak kojem su prisustvovali predstavnici SBB-a, SDP-a i DF-a, a na kojem se razgovaralo o načinu kako da se održe izbori u ovom gradu. Na press konferenciji javnosti su izneseni zaključci s današnjeg sastanka.

Predsjednik Gradskog odbora SBB-a Anel Kljako iznio je kako je žalosna činjenica da se navršilo deset godina, a da u Mostaru nisu održani lokalni izbori. Istaknuo je kako je neophodna snažna proevropska inicijativa kako bi se došlo do zajedničkog rješenja u korist građana Mostara.

Kljako je upoznao novinare da je u petak obavijestio kolege iz SDA o tome da se SBB vraća svom izvornom prijedlogu.

- To znači da kompromisi koje smo mi učinili prema SDA više ne vrijede jer je taj prijedlog pao u Parlamentarnoj skupštini. Prema našem izvornom prijedlogu građani će imati priliku birati po jednog kandidata iz svakog naroda za gradonačelnika, a potom će Gradsko vijeće birati gradonačelnika i dvojicu dogradonačelnika. Znate da su, po usaglašenom prijedlogu sa SDA, bila po dva kandidata iz svakog naroda, a mi nismo za to da građani biraju, a vijećnici probiraju između kandidata - istaknuo je Kljako.

Napomenuo je da je cilj ovog sastanka bio da se pokaže zajednička inicijativa, prenosi Avaz.

- Htjeli smo pokazati da ćemo ubuduće zajednički djelovati po pitanju rješenja Grada Mostara i više smo se bazirali na osnovne principe koje ćemo zastupati na sutrašnjem sastanku.

Predsjednik GO Demokratske fronte, Mahmut Trčalo naveo je kako dvije vladajuće stranke, odnosno, SDA i HDZ BiH više nemaju ekskluzivno pravo da samo one raspravljaju o budućnosti građana ovog grada.

- Sutra ćemo izaći na razgovore i, naravno, da imamo svoje principe. Držat ćemo se prijedloga koji su zajednički dali DF i SDP, ali smo, također, spremni i na kompromise u tom smislu da koliko god SDA i HDZ budu mogli približiti svoje stavove, mi ćemo ih podržati, ali, naravno, ako se to uklapa u naše prinicpe - kazao je Trčalo, prenosi Avaz.

- Saglasni smo da ćemo učiniti sve da se izbori u Mostaru moraju obavezno održati – jedan je od zaključaka.

Istaknuto je i da su polazna osnova za pregovore izvorni prijedlozi SBB-a, SDP-a, DF-a na kojima će graditi kompromise. Na press konferenciji je rečeno kako je ovo jedan proevropski blok koji će zajednički nastupiti na nekim minimalnim principima koje su usaglasili i zajednički nastupiti na predstojećim pregovorima oko rješenja pitanja Mostara.

Učesnici sastanka u Mostaru pozvali su također Američku ambasadu, OHR i Evropsku komisiju da se aktivno uključe u pregovarački proces.

(Vijesti.ba)