Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


25.02.2018. / 12:43h BiH - Tanja Topić za Vijesti.ba

Ivanićeva pozicija u odnosu na Dodika nije manje nacionalna

Ivanićeva pozicija u odnosu na Dodika nije manje nacionalna
Najatraktivniji duel na oktobarskim izborima u RS biće onaj za srpskog člana Predsjedništva BiH, kada će snage izmjeriti aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik i sadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Politička analitičarka Tanja Topić za Vijesti.ba ističe da je pitanje kandidature za člana Predsjedništva BIH iz RS postalo je pitanje života i smrti, iako ova pozicija nije u pogledu nadležnosti među zahtjevnijima u državi.

"Posebnu 'atraktivnost' ovoj borbi dala je kandidatura Milorada Dodika, iz vrlo prostog razloga. Naime, čovjek koji javno omalovažava, ne priznaje i ponižava sopstvenu državu kandiduje se za čelnu funkciju u njoj, smišljajući neke nove procedure koji bi trebalo dodatno da je omalovažavaju", naglašava Topić.

Ona navodi da je, s druge strane, u zadnjih nekoliko godina stav stranaka Saveza za promjene prema državi BiH drugačiji.

"Suština je da ove partije RS vide unutar BiH. To ne znači da je ova pozicija manje nacionalna, dakle srpska, ali nije separatistička i to je suštinska razlika u ovoj kandidaturi", smatra Topić.

(Vijesti.ba)