Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


25.02.2018. / 12:17h Svijet - Najmoćniji kineski predsjednik

Kina otvara vrata doživotnoj vladavini predsjednika Xi Jinpinga

Kina otvara vrata doživotnoj vladavini predsjednika Xi Jinpinga
Rukovodstvo komunističke partije Kine pozvalo je na ukidnaje ograničenja na dva mandata za kineskog predsjednika čime se otvaraju vrata za doživotnu vladavinu Xi Jinpinga, najmoćnijeg kineskog predsjednika posljednjih decenija, prenosi AFP.

Centralni komitet partije je predložio brisanje ustavih odredbi koje preciziraju da predsjednik ne može imati više od dva mandata. Xin Jinping bi prema važećim odredbama mogao ostati na čelu do 2023. godine, ali ako ove izmjene budu prihvaćene on će moći ostati na funkciji i nakon toga.

Šesdesetčetverogodišnji političar je prezuzeo lidersku poziciju 2013. godine i smatra se najmoćnijim kineskim čelnikom još od Mao Zedonga. Predložene promjene ustava će biti na dnevnom redu partijskog kongresa 5. marta ove godine. Još prošle godine, Xi je pokazao ambicije da bude više od „običnog“ predsjednika kada je partija usvojila njegovu posebnu „političku filozofiju“ te ga imenom pomenula u ustavu.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!