Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


24.02.2018. / 23:20h Svijet - Ambasadorica SAD-a u UN-u

Haley o rezoluciji o Siriji: Mnogo smo zakasnili

Haley o rezoluciji o Siriji: Mnogo smo zakasnili
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) danas je usvojilo rezoluciju o 30-dnevnom “humanitarnom primirju” u Siriji, a američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley je poručila kako se mnogo zakasnilo kada je riječ o interveniciji u krizi u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacrt rezolucije o primirju predložili su Švedska i Kuvajt, a rezolucija je u Vijeću sigurnosti usvojena jednoglasno. Ovom rezolucijom dogovoreno je 30-dnevno primirje u sklopu kojeg će biti omogućena dostava humanitarne pomoći i medicinska evakuacija.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley je nakon glasanja uputila poziv za hitnu implementaciju odluke o prekidu vatre na području cijele zemlje.

Naglasila je kako je vrlo značajno da sirijski režim i oni koju mu pružaju podršku hitno obustave bombardovanje Istočne Gute, te dozvole isporuku humanitarne pomoći.

“Mnogo smo zakasnili u intervenisanju u ovoj krizi”, poručila je Haley, optužujući Rusiju da je odgovorna za kašnjenje u usvajanju rezolucije.

“U posljednja tri dana koliko je trebalo da usvojimo ovu rezoluciju, koliko je majki izgubilo svoju djecu u bombardovanju, koliko smo morali vidjeti očeva koji drže tijela svoje djece?”, upitala je Haley.

Ona je kazala kako su na kraju pregovora koji su trajali danima promijenjenja samo mjesta nekoliko riječi ili zareza, te kako je u tom periodu život izgubilo na desetine ljudi.

“Sirijci ne smiju umirati čekajući naredbu iz Moskve”, poručila je američka ambasadorica.

Ruski stalni predstavnik u UN-u Vassilij Nebeznia izjavio je kako je njegova zemlja zahtijevala hitno uvođenje primirja, no, kako je rekao, pregovori su potrajali jer su smatrali da to nije izvodljivo.

Nebenzia je kazao kako neće dozvoliti da se “subjektivno komentariše” rezolucija koja je usvojena u VSUN-a.

U rezoluciji je od svih strana u Siriji zatraženo da se sukobi zaustave na period od najmanje 30 dana kako bi se humantiarna pomoć “sigurno, nesmetano i održivo” dostavila širom zemlje, te kako bi “ranjeni i bolesni u teškom stanju” bili evakuisani.

Također, je zatraženo da se obustavi opsada u Istočnoj Guti, Yarmuku, Fui i Kefrayi, regijama koje pod okupacijom drži sirijski režim i u kojima je prisutna alarmantna humantirana kriza.

Prema rezoluciji, prekid vatre neće se odnositi na regije u kojima se vodi borba protiv terorističkih organizacija ISIS, Al-Kaida, Front Nusra i drugih terorističkih organizacija koje je identifikovao VSUN-u.

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još