Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


24.02.2018. / 19:10h BiH - Meteorološki servis za Balkan

AccuWeather objavio prognozu za proljeće, jake oluje i poplave

AccuWeather objavio prognozu za proljeće, jake oluje i poplave
Toplije proljetne temperature mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali one će sa sobom u neke dijelove Europe, posebno na područje Balkana, donijeti opasne oluje i poplave, objavio je u svojoj velikoj prognozi za proljeće meteorološki servis AccuWeather.

Područje od Njemačke pa sve do Bjelorusije i Ukrajine bit će izloženo ekstremnim vremenskim uvjetima i olujama, dok će obilne kiše dovesti do velike opasnosti od poplava na balkanskom poluotoku. Na zapadu Europe očekuje se sušno i toplo proljeće, čak i iznadprosječno toplo.

Razorne oluje i nevremena od Njemačke do Baltika

Oluje i jaki vjetrovi neće biti neuobičajena pojava u proljetnim mjesecima na području Njemačke i Poljske, a nisu isključene niti razorne grmljavinske oluje, piše meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

"Već u rano proljeće očekuju se jake oluje na području Njemačke koje bi mogle dovesti do kaosa u prometu. Najveća opasnost od oluja prijeti krajem travnja i početkom svibnja. Munchen i Berlin u Njemačkoj, Kijev u Ukrajini i Minsk u Bjelorusiji će biti u najvećoj opasnosti od učestalih grmljavinskih oluja", piše AccuWeather.

Osim oluja, ovim područjima prijete i poplave, a moguća je i pojava tornada.

Obilna kiša i oluje povećat će opasnost od poplava na Balkanu

Dok će razorne oluje stvarati ozbiljne probleme sjevernije, područja od Alpa do Balkana bit će u velikoj opasnosti od poplava.

"Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljetnim mjesecima", kazao je Reppert. Opasnosti od poplava pridonijet će i otapanje snijega u gorskim krajevima.

Razdoblja s obilnom kišom mogla bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana, prognozira AccuWeather. Snijeg će još biti moguć u najvišim predjelima sve do kraja ožujka.

Osim opasnosti od poplava, postojat će i opasnost od klizišta, ali prvenstveno u gorskim predjelima.

Toplije i sušno vrijeme od Francuske do Pirineja

Nakon jedne od najkišovitijih zima u povijesti, Francusku očekuje iznadprosječno sušno proljeće. Na ovom se području ne očekuje mnogo oluja i padalina, a najkišovitije će biti na samom početku proljeća, u ožujku.

Očekuju se dugotrajna razdoblja sušnog i toplog vremena, pa će proljeće na trenutke na ovom području više podsjećati na ljeto, piše AccuWeather.

Sušno i u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji i skandinavskim zemljama

Na sjeveru Europe također se ne očekuju ekstremni vremenski uvjeti, što će donijeti olakšanje tamošnjem stanovništvu nakon snježnih oluja koje su ta područja pogađale u prosincu i siječnju, prenosi Index.

Ipak, u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu očekuje se pojava nevremena s obilnijom kišom, ali ona neće biti česta.
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još