Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


24.02.2018. / 14:00h Politika - Zastupnik SBB-a u ZD Parlamenta BiH

Damir Arnaut: Ustavni poredak nije prazna fraza

Damir Arnaut: Ustavni poredak nije prazna fraza
Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, gostujući u Novom danu na N1 komentarisao je dokument Centralne izborne komisije kojom se utvrđuje broj i strukturu delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost BiH i Naše stranke traže da Centralna izborna komisija (CIK) BiH odmah i bez uslovljavanja obustavi sve aktivnosti na pripremi i usvajanju odluke kojom utvrđuje broj i strukturu delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju i pokušaju narušavanja ustavnog poretka FBiH i BiH. Ovo je jedan od zaključaka sastanaka koji su danas u Sarajevu održali predstavnici ove četiri stranke.
 
U zajedničkoj izjavi nakon sastanka se navodi da CIK BiH namjerava sljedeće sedmice donijeti odluku o načinu izbora delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a “koja je potpuno neustavna, diskriminatorna i koja de facto dijeli FBiH na dvije etničke izborne jedinice“. Nakon sjednice mogle su se čuti izjave da se ovim ruši ustavni poredak BiH.
 
"Ustavni sud BiH je vrlo jasno u svojoj presudi, odnosno odluci u predmetu Ljubić, dao zadatak odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH naložio da sprovede tu odluku time što će usvojiti neophodne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Bilo kakav pokušaj CIK-a da to uradi umjesto Parlamentarne skupštine BiH predstavlja ignorisanje vrlo jasne odluke Ustavnog suda BiH, a to samim tim i postaje napad na ustavni poredak. Ustavni poredak nije prazna fraza, ima svoje značenje", kazao je Arnaut za N1.
 
On je dodao da je zadatak na Parlamentarnoj skupštini da neophodne izmjene i dopune Izbornog zakona usvoji i da one stupe na snagu i to bi trebalo uraditi prije raspisivanja izbora.
 
"Ono što je CIK sa svojim nacrtom ili šta je to već, dokument postoji, radi se o ozbiljnom pokušaju. Neko je to stavio na papir. Određeni kantoni bi ostali bez delegata po ovom njihovom prijedlogu. Imali bismo jednu diskriminaciju protiv pripadnika određenih naroda u različitim kantonima. Radi se o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, ali i ostalima", kazao je Arnaut.
 
Kako je kazao, određene stranke imaju listu želja i nadaju se da kroz proces izmjena Izbornog zakona mogu otvoriti neka druga pitanja.
 
"Međutim, svi se trebaju vratiti na ono što je bitno, a to je da ne dođe u pitanje implementacija izbornog procesa nakon oktobarskih izbora".
 
"SBB radi sve u pravcu da dođe do dogovora i apelujemo na druge učesnike sastanka. Apelovao sam da se svi koncentrišu na ono što je najbitnije ovdje a to je da dođemo do rješenja", kazao je Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, gostujući u Novom danu na N1.

 

(Vijesti.ba / N1)


Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još