Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


24.02.2018. / 11:53h BiH - Rat saopćenjima

Kome je meta na čelu: Prepiska Gutića i Sindikata RMU Banovići

Kome je meta na čelu: Prepiska Gutića i Sindikata RMU Banovići
Nastavljen je svojevrsni rat saopćenjima nakon smjene Vlade TK i posljednjih događaja unutar SDA u ovom Kantonu. Bivši premijer TK Bego Gutić odgovorio je predsjedniku Skupštine sindikata RMU Banovići, gospodinu Lačić Zijadu.

- U vezi s vašim saopštenjem za javnost od 23. 02. 2017. godine u kojem na jedan, vrlo indikativan i nekorektan način, pokušavate staviti metu na čelo meni i mojoj porodici, dozvoljavajući sebi, iako za to niste nadležni, da paušalno cijenite ko je imao motiv da oprganizira bacanje eksplozivne naprave na diskoteku QM, a neki dijelovi sadrže osnove sumnje poticanja na krivično djelo, navodi Gutić i dodaje:

Zbog toga ovim putem demantujem vaše navode koje ste iznijeli u saopštenju i pozivam vas da se, u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete, javno ispričate zbog neutemeljenih navoda u svom saopštenju, preko kojeg, putem medija vršite poziv na javni linč. Također, dodaje da je degutantno upoređivati događaj iz Banovića sa Tuzlanskom kapijom. 
 
Navodi da posebno želi da istakne demant na nekoliko navoda:
 
1. U svojim izjavama u vezi sa pomenutim događajem jasno sam i nedvosmisleno osudio navedeni događaj, istakao da nadležni organi moraju što prije potkriti nalogodavce i izvršioce. Gutić Bego je legalista i ne koristi se nezakonitim i siledžijskim metodama u političkom djelovanju. Opšte poznato je ko se su dosadašnjem radu koristio zakvim metodama.
 
2.  Rezultatima rada na javnim funkcijama sam do sada pokazao svoj patriotizam prema gradu i sugrađanima. Samo u tri godine mandata na funkcijipremijera TK, u Banoviće su došle investicije u vrijednosti 10 miliona KM, što je više od svih drugih skupa, koji su obnašali javne funkcije u ime Banovića.
 
3.  Netačno i namjerno ste iznijeli navod da sa Safetom Softićem pokušavam RMU Banovići uključiti u koncern Elektroprivrede, te da smo uticali na blokadu izgradnje termobloka Banovići. Molim vas da se informišete kod nadležnih organa, prije svega Federacije, zbog čega je došlo do zastoja u realizaciji ove investicije i vidjećete da je to zbog nesposobnosti odgovornih osoba rudnika, kojih su vodili ovaj projekat, prije svih direktora Munevera Čergića.
 
4. Žao mi je što je Vas predsjednik sindikata Kukić zloupotrijebio i iskoristio u svrhu svog političkog razračunavanja, posebno žalosti činjenica da i jedan ovakav događaj se pokušava koristiti u ove svrhe. Pozivam ga da se ne krije više iza sindikata, iza lažne brige za SDA, za Banoviće u kojima je uništio sve što se moglo uništiti: privredu, sport, kulturu, 4000 mladih koji su se iselili iz Banovića zbog njegove politike koju je on isključivo kreirao u Banovićima.
 
5. Lažna briga koju pokazuje za RMU Banoviće i Banoviće je matrica po kojoj je on uvijek žrtva političkih progona, služi mu samo za zaštitu svojih ličnih interesa, svojih pozicija i pozicija njegovih najbližih saradnika koji su slučajno njegovi prvi srodnici (šura, snaha, tečić, itd).
 
6. Pozivam ga da objasni rudarima RMU Banovići zašto je plata u rudniku Kreka u prosjeku veća za 100 KM.
 
7.  Pozivam ga da objasni građanima Banovića zašto su sve MZ zapostavljene osim njegove MZ Banovići selo u kojoj nema nezaposlenih, u koju se svake godine uloži nekoliko miliona KM, dok u neke se 10 godina nije uložila nijedan marka.
 
 
Sindikat: Ovo je terorizam, Gutić motiviran
 
Podsjetimo, jučer je sindikalna organizacija RMU „Banovići“, vanrednu sjednicu, nakon koje su najoštrije osudili napada na ugostiteljski objekat QM u Banovićima (vlasništvo Mirsada Kukića), nazivajući to terorističkim činom. Dodaju da se izvršioci i nalogodavci ovog čina u potpunosti mogu izjednačiti sa izvršiocima i nalogodavcima „ubistva mladosti“ na tuzlanskoj kapiji.
 
- Ovaj čin, prema svim okolnostima koje ga prate, ukazuje na to, da je bio decidno isplaniran i imao namjeru da uništi materijalna dobra i živote mladih, te na taj način izazove strah građana, koji je po našoj sumnji, vezan za dešavanja  istog dana na sjednici Skupštine TK i predstavlja odgovor na donesene odluke. Našu sumnju opravdava i činjenica da je određeni broj poslanika Skupštine TK,  kao i bivši premijer gos.Bego Gutić , u više navrata,  smjenu vlade povezivao sa pojavom ugrožavanja bezbjednosti, iako se takva rasprava nikada do sada nije vodila u skupštinskim klupama u ranijem periodu, u kome je u nekoliko navrata dolazilo do smjene Vlade TK. Pridodamo li tome i činjenicu da je bivši premijer  Bego Gutić, u svojim izjavama po pisanim portalima, iznosio zaključke da je gosp.Kukić stvorio preduslove za očuvanje RMU „Banovići“ d.d. Banovići preko ministara HDZ-a i SBB-a u Vladi FBiH, te da isključivo Kukića proziva kao krivca za svoju smjenu, a znajući da Gutić bezuslovno pripada političkom bloku koji predvodi  Safet  Softić, koji već duže vrijeme pokušava preuzeti Rudnik Banovići kako bi ga uveo u Koncern EP BiH i blokirao  izgradnju Termoelektrane Banovići, onda nas logika upućuje na sumnju, da je Bego Gutić, bio izuzetno motiviran da na bilo koji način učestvuje u organizaciji provođenja ovog terorističkog čina, naveli su iz Sindikata.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još