Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


24.02.2018. / 09:06h Politika - Ambasador Rusije u BiH

Ivancov: Nekorektne su priče da preko RS vršimo utjecaj na BiH

Ivancov: Nekorektne su priče da preko RS vršimo utjecaj na BiH
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov je rekao kako su nekorektne priče da Rusija preko RS vrši uticaj na BiH i Balkan.

Također, on je dodao da bi bio zločin kada bi NATO tokom vježbi koristio municiju sa osiromašenim uranijumom. Reakcija dolazi nekoliko dana nakon demantija iz MOBiH kako tvrdnje o zabranjenoj municiji nisu tačne.

Ipak, Ivancov je naglasio da priča o takvim vojnim vježbama može da izazove zabrinutost, te da je već podigla tenzije, što ne doprinosi stabilnoj situaciji u BiH.
 
Ivancov je rekao da Ruska Federacija ima dobre odnose sa RS, ali da kao ambasador pažljivo sluša što mu govore svi politički, javni i društveni akteri u BiH, nastojeći da kao predstavnik Rusije, koja je, kako kaže, "garant Dejtonskog sporazuma", doprinese pronalaženju neke vrste kompromisa.
 
"Rusija se nikada ne miješa u unutrašnje poslove zemalja, ali radi na poboljšanju saradnje. Teza o nekom 'uticaju' Rusije u BiH dolazi izvana", rekao je Ivancov, a prenosi Glas Srpske.
 
On je naveo da Dejtonski sporazum funkcioniše kao kombinacija principa koji zadovoljava sve strane u BiH, a da bi bio izmijenjen, potrebna je saglasnost sva tri naroda i oba entiteta.
 
"Dejton je donio mir. Sada stranci ne mogu prisiliti BiH da sklopi neki novi ugovor ili napravi izmjene. To bi, ako žele, morali uraditi narodi u BiH, jer je BiH nezavisna zemlja", rekao je Ivancov.
 
On je dodao da je prošlo vrijeme visokog predstavnika u BiH i da Rusija smatra da njegov posao nije da rješava pitanja u vezi sa novim izbornim zakonom. Ivancov je naveo da su zabrinjavajuće informacije o djelovanju radikalnih paravojnih formacija u BiH sa religijskim predznakom.
 
"Nadamo se da nadležne bezbjednosne institucije u BiH i entitetima drže situaciju pod kontrolom radi društva mira i stabilnosti", rekao je Ivancov.
 
On je ocijenio da od odnosa Srbije i Hrvatske zavisi stabilnost u regionu i BiH.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još