Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.


23.02.2018. / 22:40h Svijet - Sirija

U posljednjim Assadovim napadima na Istočnu Gutu poginulo 15 civila

U posljednjim Assadovim napadima na Istočnu Gutu poginulo 15 civila
U posljednjim napadima oružanih snaga Bashara al-Assada na Istočnu Gutu poginulo je 15 civila.

U napadima Assadovih snaga u četvrti Duma je poginulo 8 civila, u Shifoniyyu 3, Ein Tarmu 2 i po jedan civil u Saqbi i Zamalki.

Assadove snage i grupe koje ratuju na njihovoj strani od ponedjeljka ujutro izvode kopnene i zračen napade u naseljima u Istočnoj Guti.

U intenzivnim režimskim napadima izvedenim u posljednja četiri dana poginula su 334 civila. Osim toga, u istom periodu na meti napada bila su 22 medicinska centra, džamija i dom za djecu. U Istočnoj Guti koja se nalazi pod kontrolom opozicije živi oko 400.000 civila.

Dogovorom u Astani prošle godine, Istočna Guta je proglašena zonom deeskalacije sukoba. Uprkos tome, Assadov režim u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao je napade.

Kriza u toj regiji svakim danom je sve veća, a hiljade bolesnih ljudi čeka na evakuaciju. Veliki broj djece u Istočnoj Guti preminuo je zbog nemogućnosti pristupa dovoljnim količinama hrane i lijekova.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!